Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 04 Temmuz 2025 00:00 Tarih boyunca insanlık nasıl gelişti derseniz, bu kitap şaşırtıcı ama oldukça keyifli bir yerden bakıyor: içecekler üzerinden!
Tom Standage, biranın, şarabın, damıtılmış içkilerin, kahvenin, çayın ve kolanın tarihini anlatarak bizi antik çağlardan günümüze kadar getiriyor. Ama sadece içeceklerin tarihini değil; bilimsel buluşları, siyasal devrimleri, ekonomik değişimleri ve toplumsal dönüşümleri de kapsayan çok yönlü bir anlatımla bunu yapıyor.
Ben bir tarih aşığı olarak kitabı çok sevdim; zaten tarih okuduğum için bu tatlı bağlamlar beni hem düşündürdü hem de çok tatmin etti. Ama şunu da söylemeliyim ki, tarih merakınız olmasa bile kitap size gündelik hayatınızda kullanacağınız pek çok entelektüel bilgi sunuyor. Kahve içmek için bir arkadaşla buluşurken ya da akşam bir kadeh bir şey içerken bu kitapta okuduklarınız aklınıza gelecek, eminim.
En sevdiğim bölüm, içmeyi de en çok sevdiğim kahve ile ilgili olan bölümdü. Özellikle kahvehanelerin bilgi paylaşımı, gazetecilik ve aydınlanma ile kurduğu ilişki çok etkileyiciydi.
Ve finalde “yedinci içecek” olarak evrensel bir sembol olan suya yer verilmesi ise bence çok zarif bir dokunuş olmuş.
Meraklısına kesinlikle önerilir!