2025 528. kitabı
DON JUAN (Tiyatro Oyunu) MOLIERE 1673’te vefat etmiş Fransız oyun yazarı ve oyuncu Molière tarafından kaleme alınmış güzel komedilerden biri. Don Juan, hikâyesi farklı yazarlar tarafından anlatılmış efsanevi ve kurgusal bir karakterdir. Don Juan ismi mecazi olarak "zampara" anlamında da kullanılmaktadır. Edebiyatta ve felsefede iki yönlü işlenen Don Juan'ın karakteri kimine göre kadınları kandırıp her istediği zaman cinsel ilişkiye giren doyumsuz bir kadın avcısıdır. Kimine göre ise baştan çıkardığı kadınları gerçekten seven, her kadının içindeki değeri ve güzelliği görebilen biridir. Don Giovanni’ye göre Don Juan 2065 kadınla beraber olan zamparanın biridir. Ayrıca literatürde kadın düşkünü; çapkın anlamında “Don juanlık” diye bir deyim de yerleşmiştir. Gerçekte ise Don Juan, baştan çıkarmaları ve sefahat dolu yaşamıyla ünlü efsanevi İspanyol soylusudur. Don Juan karakteri aynı zamanda insanın temel özelliklerinden olan doyumsuzluğu ve mutsuz mutluluk arayışını da temsil ettiği için felsefede çokça işlenmiş bir metafordur. Moliere bir komedi oyunu formatında bu karakteri canlandırarak insan doğasını daha yakın tanımamızı sağlamıştır. Çok güzel bir tiyatro.
Don JuanMolière · Millî Eğitim Basımevi · 1943169 okunma