İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın!
2025 16. kitabı
Yüzyıllar boyu üç kıtaya adaletle ve hoşgörüyle hükmetmiş, Osman Bey'in göğsünden doğan çınarla birlikte büyüyen devletin atılan ilk temellerini ele alıyor bu kitap. Kayı serisi kitabın yazarı Ahmet Şimşirgil'in ön sözde de dediği gibi "Bir devletin tarihini yazarken onu devlet yapan unsurları, değerleri de yazmak gerekir." düşüncesini ön planda tutarak ele alıyor Osmanlı'yı. Sadece yapılan savaşlar, tarihler, tahta iniş çıkış tarihleri değil, bunun yanında başka olayları, padişahların görüşleri, kişilikleri ve dahasını ele alıyor, geniş bir bilgi ağı sağlıyor. Tek eleştirebileceğim nokta Osmanlı'nın köklü tarihi yazılmaya başlanırken temel gerektiren bilgilerin de yazılması gerektiği olur. Kitap hiç tarih bilgisi olmayan biri için bu yönden zorlayıcı olabilir çünkü temel tarih bilgisinin üstüne ek bilgiler veriyor kitap. Onun dışında eleştirilebilecek pek bir nokta yok. Yazarın dili gayet akıcı. Bir tarih kitabı olmasına rağmen okurken sıkmıyor ve sanki bir hikaye okurmuşçasına akıp gidiyor. Serinin ilk kitabında beş padişah ele alınmış. Yalnız bu kitapta bile Osmanlı hakkında çok güzel bilgiler edindim. Serinin diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım. Tarihe ilginiz ve merakınız varsa, kesinlikle okuyun derim.
Duygu ve Düşünce
Kayı 1: Ertuğrul'un OcağıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 20133,354 okunma