2025 5. kitabı
Ben bir kitabı bitirdikten sonra yazarın neden o ismi verdiğini araştırırım.. Özellikle usta kalemlerin elinde yazılan eserleri... John Steinbeck’in romanına “Cennetin Doğusu” ismini vermesi, hem teolojik hem de sembolik açıdan derin anlamlar taşır. Bu başlık, romanın merkezindeki İncil referanslarına, özellikle de Kabil ve Habil hikâyesine doğrudan bağlıdır. 1. İsim, İncil’deki Yaratılış Kitabı'ndan Gelir “Cennetin Doğusu” ifadesi, İncil’in Yaratılış (Genesis) kitabında geçer: > “Ve Kabil, Rab’bin huzurundan ayrıldı ve Aden’in doğusunda, Nod diyarında yaşadı.” — Tekvin 4:16 Bu, Kabil’in Habil’i öldürdükten sonra Tanrı tarafından sürgüne gönderildiği yeri tanımlar: Cennetin doğusu, yani artık cennetin dışında, suçla lekelenmiş, ama hâlâ yaşayan bir yerdir. 2. Cennetin Doğusu = İnsanlığın Sürgün Hali Roman, insanın: Günahla, Suçlulukla, Kardeş çatışmalarıyla, Baba sevgisi arayışıyla, İyilik ve kötülük arasında sıkışmışlığıyla kendi içindeki “sürgün” halini anlatır. Tıpkı Kabil gibi, Cal de doğruyu yapma potansiyeline sahip olduğu hâlde hata yapar. Ama “Timşel” sayesinde, bu sürgün yerinden yani “cennetin doğusu”ndan” geri dönüş şansı vardır. 3. Amerika’nın Batısı - Eden’in Doğusu: Coğrafi Sembolizm Roman, Kaliforniya'nın Salinas Vadisi'nde geçer. Burası Steinbeck’in memleketidir. Salinas Vadisi, onun için hem bereketli hem karanlık bir yerdir – tıpkı Aden bahçesinin dışı gibi. Steinbeck, bu vadide geçen hikâyeyi anlatırken aslında “modern insanın cennet dışında yaşama mücadelesi”ni yazar. Yani: > “Burada, cennetin doğusunda yaşıyoruz. Ama hâlâ iyiliği seçme şansımız var.” 4. İsmin Felsefi Anlamı: "Cennetin Doğusu" demek, insanın hem cennetten kovulmuş hem de ona hâlâ bir bakış mesafesinde olduğunu anlatır. İyilik çok uzakta değildir, ama onu seçmek gerekir. Kötülüğe eğilim vardır, ama zorunluluk yoktur. Bu da “Timşel” felsefesiyle bütünleşir. Sonuç: Steinbeck Neden Bu İsmi Verdi? Çünkü roman, cennet ile cehennem arasında kalan insanı, suç ile arınma arasında sıkışmış kardeşleri, ve en önemlisi seçim yapma gücüne sahip olan iradeyi anlatır. "Cennetin Doğusu", hem coğrafi hem ruhsal hem de kutsal bir sınırdır. Ve her karakter, o sınırda kendi yolunu seçmek zorundadır. John Steinbeck, Kabil ile Habil hikâyesini Cal ve Aron kardeşler üzerinden yeniden yorumlar. Bu mitolojik/teolojik hikâyede Tanrı, Habil’in kurbanını kabul eder, Kabil’inkini reddeder. Kabil kıskançlıkla kardeşini öldürür. Kitapta bu tema şöyle işlenir: Cal, içine kapanık, kendini kötü biri gibi hisseden bir çocuktur. Babasının sevgisini kazanmak ister ama Aron’a gösterilen sevgiyi ve ilgiyi göremez. Aron, masum, saf ve idealisttir. Tıpkı Habil gibi "iyi çocuk"tur. Cal, babasına sevgi sunar ama reddedildiğini hisseder (tıpkı Tanrı'nın Kabil’in sunusunu reddetmesi gibi). Bu reddedilişin sonucu olarak Cal, kıskançlık, öfke ve suçluluk duygusuyla Aron’un dünyasını yıkar. Kitaptaki en çarpıcı sahnelerden biri, Cal'in, Aron'a anneleri Cathy’nin bir genelevde çalıştığını söylemesidir. Bu olay, Aron'sağlığını ve masumiyetini yıkar; ardından Aron savaşa gidip orada ölür. Bu, Kabil’in Habil’i öldürmesine bir gönderme niteliğindedir. Cal’in Babasının Sevgisini Kazanma Çabası Cal, babası Adam’ın sevgisini kazanmak için büyük bir plan yapar. Babası, savaş döneminde ekonomik olarak zorluk çekmektedir. Cal, gizlice fasulye ticaretinden para kazanır. Amacı, babasına para vererek hem onun yükünü hafifletmek hem de sevgisini kazanmaktır. > Bu, kutsal metinlerde Kabil’in Tanrı’ya ürün sunması gibidir. 2. Adam’ın Hediyeyi Reddetmesi Cal, kazandığı büyük meblağı babasına verir. Ancak Adam bu parayı “savaş üzerinden para kazanmak ahlaksızlıktır” diyerek reddeder. Adam’ın bu tepkisi Cal için büyük bir yıkım olur. > Bu, Tanrı'nın Kabil’in kurbanını reddetmesine paraleldir. 3. Kıskançlık ve Öfkenin Yükselişi Cal, o güne kadar hep “iyi çocuk” olarak görülen kardeşi Aron’a karşı içinde biriktirdiği kıskançlık ve değersizlik duygusunu artık bastıramaz. 4. Cal, Aron’un Masumiyetini Yıkar Cal, Aron’u anneleri Cathy’nin çalıştığı geneleve götürür. Aron, annesinin kim olduğunu o ana kadar bilmiyordur. Gerçekle yüzleştiğinde yıkılır. Hayali çöker. O kadar büyük bir sarsıntı yaşar ki, bu olayın ardından hemen orduya yazılıp savaşa gitmeye karar verir. > Bu sahne, Kabil’in Habil’i öldürmesiyle semboliktir. Cal, fiziksel olarak Aron’a zarar vermez ama onun masumiyetini ve iç dünyasını yok eder. 5. Aron’un Ölümü Aron, savaşa gider ve kısa bir süre sonra öldüğü haberi gelir. Bu, Cal’in yaptığı şeyin doğrudan sonucu olarak yaşanır. 6. Cal’in Suçluluk Duygusu ve Baba ile Son Karşılaşma Cal, hem kardeşinin ölümüne sebep olmanın hem de babasının reddedişinin ağırlığını taşır. En sonda, babasının ölüm döşeğinde olduğu sahnede, yazar "Timşel" kelimesiyle bu bölümü ile son bulur..
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · İletişim Yayınevi · 202411,5bin okunma