İskender Pala sevdalısından AZDAHAK
2025 13. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 18:17
“Kainatın başlangıcında Allah vardı ve melekler vardı meleklerin hocası Azazil mutlak bir itaat içerisinde Allah’ı kutsuyordu. Ne zaman ki Tanrı Adem’i yarattı ve Azazil’e Adem’e secde etmesini söyledi Azazil kendini Adem’le kıyasladı. Kendince ondan üstün yaratıldığını düşündü.Sonra Yaratıcıya isyan etti, O’ nun var edici kudreti karşısında yok edici güçler istedi. Tanrı ile mücadeleye girişti. Önce cennetin en güzel mahluku yılanı kandırdı. Onun vasıtasıyla Havva’nın aklına girip Adem’i azdırdı. Azdahak krallığı o gün başladı. Allah hepsinin cezalandırıp topluca cennetten çıkarınca yılan bütün güzelliğiyle birlikte ayaklarını ve yelelerini kaybetti sürünmeye mahkum oldu. Utancından yüzyıllarca yerin altından çıkmadı. Nihayet Azdahak sultanın zamanında onun ihtişamına kapılıp yanına sokuldu, iki omuzuna yerleşti. Azdahak o kadar ıstırap çekmeye başladı ki Tanrı’ya yalvardı ve evrendeki hırs, kibir,sarhoşluk, büyü ve yalanı ortadan kaldırma karşılığında acılarından kurtulmayı istedi. Tanrı ona bir fırsat tanıdı ve saf kulluğunu lütfedip adına Büyük Kurtarıcı Azi Dahaka dedi. “ Kişiler: - [ ] Karabarut Hasan - [ ] Emanet(Necile) - [ ] Çakır Gelin Samime - [ ] Sürmeli Mustafa - [ ] Sadrazam - [ ] Şeyhülislam - [ ] Uzun Sadrazam - [ ] Mağuş Azdahak( Azi dahaka) - [ ] Tek heceli efendiler( Dal,kaf,mim,sin,şın) - [ ] Dinikuru Benyamin - [ ] Papaz Vahan - [ ] Müneccim - [ ] Arşak - [ ] Hayk Anuş - [ ] Bostancıbaşı - [ ] Benli Vezir(Ermiyal) - [ ] Samime - [ ] Ermihal - [ ] Meşkure - [ ] Kerem Reis - [ ] Simurg - [ ] Civan - [ ] Diyakoz Vartan “On bin yıl evvel Ahura Mazda’nın hükmündeki Media ülkesinde yakışıklı kahraman, on bin at sahibi bir bey yaşarmış. Tanrı ona bir oğul, oğlana da insanlığı kurtarmak için görev vermiş. Halk çocuğa büyük kurtarıcı gözüyle bakmaya başlamış. O sırada Azazil onu kıskanıp yılan kılığına gelmiş. Çok geçmeden de memlekette kibir, sarhoşluk, büyü ve yalan alıp başını yürümüş. Yetmemiş çocuğun içine de bir hükümdarlık hissi koymuş. Çocuk o hırs ile babasını öldürüp gözünü yılan gözüne döndürmüş ve Media’ya hükümdar olmuş.Azazil şeytana dönüşüp tekrar gelmiş, daha fazla gururlanması için ona yılan değil ejderha olduğunu söylemiş, adına Aj- Dahak demiş. Ülke birkaç zaman böyle yönetilmiş. Ne var ki iyilikler güzellikler zenginlikler hep birer birer kayboluyormuş. Halk Aj- Dahak adını Az- Dahak şeklinde söylemeye başlamışlar şeytan çöküşü daha da hızlandırmakdan geri kalmamış. Bu sefer güzel bir kadın kılığına girip Azdahak’ın aşçılığını üstlenmiş ona haram lokma ile besleyip gitgide şarabı alıştırmış. Sarhoş olduğu bir gecede onu iki omzundan öpmüş. Ertesi sabah öptüğü yerlerden Azazil’i temsilen iki yılan başı çıkmış. Çok geçmeden yılan başları ona istırap vermeye başlamış. Azazil şeytan bu sefer hekim kılığında gelmiş ve ona reçete olarak bir ceninin beynini yemesini söylemiş. Bunu yapınca omuzundaki yılanlar sakinleşiyormuş. Bu böyle sürüp gitmiş. Ceninler yenildikçe çocuğun ruhunda hırs,kibir, sarhoşluk, büyü ve yalana karşı ilgi çoğaldıkça çoğalmış.” Merhaba bu hikayelerle incelememe başlamak istedim. Azdahak işte tam da bu hikayelerden türeyen bir kitap. Roman, Osmanlı Padişahı Sultan Murat ve onun meşhur Uzun Sadrazam zamanında geçiyor. Romana bizi gök bilimiyle karşılıyor. Halley Kuyruklu Yıldız 1577 yılı Ramazan ayında ortaya çıkmasıyla kimilerinin yüreğini ferahlatırken kimilerinin yüreğine korkuyu düşürüyor. Kimileri Osmanlı için bir uğur varsayıp fetihleri müjdeliyor, kimileri ise felaket görüp kirletilmiş ayetleri ve kaybolan hamileleri bu yıldızdan biliyor. Ama tabi işin yıldızla bir alakası yok… Güzel bir polisiye roman olmuş. İskender Pala’ yı tebrik eder, son eserlerinde de dilindeki ağırlığı hafiflettiğini hissettiğimi söylemek istiyorum. İskender Pala demek tarih, polisiye, üslup ve akıcılık demek. Her eserinde toplumda yaşanılan sorunlardan yola çıkarak hamurunu yoğuruyor. Geçmişle geleceği bir zaman diliminde sunuyor. Böyle yazarlar var oldukça kitap okumak bizim kronik sorunumuz olacak. Tek hecelilerin isim anlamlarını merak ederek araştırdım merak edenler bakabilir bu bölüme :) Dal “د “: Tecellilerin kollara, boyutlara, dallara, sıfatlara dönüşmesi boyutu. Ağaçtaki dala da dal denmiştir, filizlenme boyutu, fiilden sıfata geçiş, yeni bir doğuşun sıfatlanma boyutu, Sin” س “: İns boyutu, iç alem, enfûs alemi, öz olan yolculuk, inisiye olma sırrı. Yâ Sîn, ey özünü anlayan kişi, insan olma boyutu. Şın” ش “: İçten dışa çıkan 3 boyut. Eşyayı tutan 3 boyut, şuur boyutu, enfustan afaka çıkıştığı boyutların tümü. Bunu anlayan şeriat makamına ulaşır, şeriat makamı ilahi nizamın işleyiş boyutudur, şuur da bunu anlamaktır ve buna göre yaşamaktır. Cümle varlık bir şuura göre şekillenir. İlâhi şuur. Kaf “ق “: Varlığın ten yönüdür. Dağ da denmiştir. Kaf dağının arkası kişinin beden boyutunun arkası demektir, Yani candan gelen ten boyutu, sıfatlar boyutu. Lâm “ ل “: Elif’in varlıktaki yansıması. Varlığı tutan halk boyutu, her varlıktaki halk sırrı. Elif ve Nûn’nun birlik yazılımıdır. Mim” م “: Muhammed sırrıdır. Nûr’dan gelen akış sırrıdır, Elif’in Nûr boyutudur. Hakk, Halk birliğidir. İyi okumalar dilerim
1000k
Azdahakİskender Pala · Kapı Yayınları · 20253,610 okunma