Toplumun ahlaki çöküşünü ve bireysel vicdanın sınırlarını sorgulatan sarsıcı bir distopya. Arjantinli yazar Agustina Bazterrica, Leziz Kadavralar adlı romanında, modern dünyanın en rahatsız edici sorularını, soğukkanlı ve çarpıcı bir kurgu içinde ele alıyor.
Bir “Virüs” salgını sonrası hayvan eti tüketimi tümüyle yasaklanmıştır. İnsanlık, açlık ve alışkanlıklarını sürdürebilmek için dehşet verici bir alternatife yönelir: insan eti. Ancak bu durum bir istisna değil, sistemli ve yasal bir uygulamadır. “Özel üretim” adı verilen bir düzen kurulmuş, insanlar çiftliklerde büyütülüp kesime gönderilen “ürünler” haline getirilmiştir.
Başkarakter Marcos, bu sistemin merkezinde yer alan bir et işleme tesisinde yöneticidir. Dışarıdan duygusuz ve uyumlu görünse de, içten içe bu düzenle hesaplaşır. Babasının hastalığı, karısıyla yaşadığı kayıp ve toplumun dönüşümü onu sessizce çürütmektedir. Günün birinde kendisine bir dişi “ürün” hediye edilir. Bu olay, Marcos’un zihninde ve vicdanında yıllardır bastırdığı sorgulamaları yeniden su yüzüne çıkarır.
itap boyunca okur, Marcos’un giderek parçalanan iç dünyasına tanıklık eder. Yazar, sistemin sıradanlaşan şiddetini, gündelik hayatın içine yerleştirerek anlatır. İnsanlık, tüketim alışkanlıklarının önüne geçememiş, etik değerlerini rafa kaldırmıştır. Bu yeni düzende sevgi, merhamet, aile ve inanç gibi kavramlar anlamsızlaşmıştır.
Kitabın, kırılma anları ise:
- Marcos’un babasının bakım evi sahneleri, geçmişle hesaplaşmalarını açığa çıkarır.
-Tesiste işlenen günlük rutinler, vahşetin ne kadar sıradanlaştığını gösterir.
-Hediye edilen “ürün” ile kurduğu ilişki, sistemin insani çelişkilerini derinleştirir.
-nalde yaşanan olay ise okurun vicdanına doğrudan bir tokat gibi iner. Sessiz ama çok güçlü bir son.
Ez cümle.
Bazterrica’nın dili sade, anlatımı serin ve ürpertici. Leziz Kadavralar, okuyucuyu sarsmakla kalmıyor, düşünmeye zorluyor: Eğer toplum yeterince alıştırılırsa, her şey normalleştirilebilir mi?