Hepimiz Gogol'un paltosundan mı çıktık?
2025 7. kitabı
Bu yazarın yeni okuduğum bir kitabı olmasına rağmen çok beğendim. Normalde çok duyduğum bir yazar olmasına rağmen kitapları elime çok sonradan ulaşmış ve şu ana kadar nasıl olur da böyle bir yazarı kaçırmışım diye beni düşündürtmüş. Kitap üç hikayeden oluşuyor ve her hikaye farklı mizah ve hicivler ile Rus toplumunu ve bürokrasisini fantastik öğeler ve zihin anlayışları ile anlatıyor. Kitap da 1) Bir delinin hatıra defteri 2) Burun 3) Palto hikayeleri mevcuttur. Dostoyevskinin dediği gibi hepimiz Gogol'un paltosundan mı çıktık? 1) Bir delinin hatıra defteri Aksentiy İvonaviç yüksek kademeden bir memurun yanında memurun kalemlerini keskinleştirme işiyle uğraşan bir adam. O dönemin ekonomisi ile ancak kendisini geçindirebilen bir maaş alıyor. Hikayemizin kahramanı yanında çalıştığı memurun kızına aşık olduktan sonra bazı olaylar başına geliyor.Bir köpeğin konuştuğunu duyup o köpeğin peşinden aşık olduğu kızın evine kadar gidiyor daha sonra da bir gazete de gördüğü haber ile kendisini İspanya kralı zannedip İspanya'ya kadar gidiyor. Genel itibariyle ile hikayemiz böyle daha fazla detay verip sizi soğutmak istemem hikayeden de anlaşıldığı üzere hikaye bir şizofreni hastasını Rus toplumu üzerinden anlatıyor. 2)Burun Memur kovalev bir sabah uyandığında burnunu yerinde düz bir alan olduğunu burnunu yüzünde olmadığını farkediyor. Ve burnunu aramaya çıkıyor. Hatta bir gazete de ilan vermeyi bile düşünüyor. Düşünsenize burnum kayıp oldu diye bir gazeteye ilan vermeye gittiğinizi. Kitabın içeriğini çok fazla girmeden genel anlatmak istediği şeyi ben şöyle anladım:Karakterimiz dış görünüşüne çok önem veren biri ve vücudun belki de en önemli parçasının olmaması kendisinde bir özgüven düşüklüğüne, burnunu ararken o dönemin Rus toplumunu hicivli ve fantastik anlatımıyla anlatıyor. Benim en çok güldüğüm hikaye kısmı buydu eminim sizinde yüzünüzde bir gülümseme oluşturacaktır. 3)Palto Akakiy Akakiyeviç doğduğunda adının çok düşünüldüğü ve bulamadıkları için babasının adını koydukları bir danışman adayı. Ve kahramanımız kendisine gelen yazıları kendi deyimiyle çok güzel ve özenli bir şekilde düzenler. İşi budur aslında. Hiç kimse ile konuşmadığı ve sadece işine odaklandığı, yoldan geçerken üstüne dökülen bir çöpü bile farketmeyen bir adam. Paltosunun bazı kısımları yırtıldığı için terziye gidip düzeltmesini ister Terzi de düzeltilemez yeni bir palto yapılması gerekir diyip yeni bir palto yaparlar. Tabi bunu yaparken maddiyatının yetersizliği yüzünden bir süre mumunu bile kullanamaz bir durumda kalır. Palto yapılır ve herkes çok beğenir. Zaten olaylar bundan sonra ortaya çıkar. Tabi bunları yazmıyacağım sizin okumanız daha iyi olur. Bu hikaye alt ve üst tabakanın birbirinden ne kadar ayrı olduğu, kendisine yeni rütbe verilmiş bir insanın bile kendisini ne kadar yüksekte gördüğü ve çalışanlarına ona göre davrandığı bir hikaye görüyoruz. O dönemin Rus toplumu ve bürokrasisini kendi hicivli ve fantastik anlatımıyla anlatıyor. Ünlü yazar Dostoyevskinin değişiyle "Hepimiz Gogolun paltosundan çıktık." Sözü ile bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Çok seveceğiniz ve bazılarının başucu kitabı olacağına eminim. Ben şimdi Gogol'un diğer kitaplarına geçiyorum eminim onlar da bu kitap gibi güzel ve akıcıdır.
Bir Delinin Hatıra Defteri (Palto ve Burun Öyküleriyle)Nikolay Gogol · Kızıl Panda · 202317,5bin okunma