Gece Yarısı Kütüphanesi: Sonsuzluk Ve Bir Kitap
2025 19. kitabı
Gece Yarısı Kütüphanesi’ni okurken kendimi Hilbert’in sonsuz odalı otelinde hissettim. Her odada —ya da her kitapta— başka bir hayat, başka bir Nora vardı. Olasılıkların tükenmediği bu zihinsel otel, bana bir yaşamın değil, yaşam fikrinin ağırlığını düşündürdü… Romanı okurken, kendimi birdenbire sadece bir kurgu dünyasında değil, derin bir varoluş sorgulamasının içinde buldum. Romanın merkezinde yer alan gece yarısı kütüphanesi, bana göre yalnızca fantastik bir mekân değil; aksine insan zihninin, pişmanlıklarının ve olasılıklarının sembolik bir izdüşümü. Hikâyede ölümle yaşam arasında sıkışan Nora Seed’in her rafı bir başka ihtimali temsil eden bu kütüphanede gezintiye çıkması, bana “Ya farklı bir hayat yaşasaydım?” sorusunu defalarca sordurdu. Felsefi açıdan bakıldığında romanın temelinde çok güçlü bir varoluşçu damar var. Sartre’ın “insan kendi seçimlerinin toplamıdır” düşüncesi, Nora’nın her bir alternatif hayatında somutlaşıyor. Her şey farklı olsaydı ne olurdu? Mutluluk garantili olur muydu? Nora’nın cevap arayışı, bana yaşamın özünün seçimlerden değil, o seçimleri nasıl taşıdığımızdan ibaret olduğunu hatırlattı. Çünkü farklı hayatlarda farklı kimliklere bürünse de, Nora hep bir yabancılık hissi yaşıyor; sanki öz benliği hiçbirine tam oturmuyor. Bu, bana kimliğin dış koşullardan çok daha derin bir içsel özle bağlantılı olduğunu düşündürdü. Roman aynı zamanda Nietzsche’nin “amor fati” yani “kaderini sev” anlayışını da çağrıştırıyor. Nora’nın pişmanlıkları, onu yaşamdan koparıyor. Ancak tüm bu olasılıkları deneyimledikten sonra, en eksik ve hatalı gibi görünen hayatının bile onun asıl yeri olduğunu fark ediyor. Bu noktada roman, bana her hayatın kusurlu olduğunu ama asıl olanın o kusurları sahiplenmek ve içinde bir anlam yaratmak olduğunu düşündürüyor. Elbette çoklu evren fikriyle oynayan yapısı da dikkat çekici. Her kitap bir başka hayat… Bu yaklaşım bana sadece fiziksel değil, zihinsel bir çoklu evren olasılığını da hatırlattı. Her karar anında başka bir “ben” doğuyor belki, ama bizim yaşadığımız sadece bir tanesi. Bu da şu soruyu getiriyor: Gerçek olan tek bir hayat mı, yoksa bütün olasılıkların toplamı mı? Kitabın dili sade, anlatımı akıcı olsa da, içerdiği felsefi sorgulamalar oldukça derin. Her ne kadar fantastik ögeler barındırsa da, bana göre bu kitap büyülü gerçekçilikten ziyade felsefi bir alegori. Olağanüstü unsurlar, gündelik hayatın içine yerleşmiyor; bilakis bir düşünsel düzlemde, zihinsel bir geçiş alanı olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak Gece Yarısı Kütüphanesi, bir yaşamın onlarca versiyonunu dolaşırken aslında tek bir hayatın ağırlığını ve güzelliğini anlatan, pişmanlıkla yüzleşmenin ve kendini kabul etmenin ne kadar dönüştürücü olabileceğini gösteren bir roman. Hayatın tam ortasında durup “Ben kimim?”, “Ne istiyorum?”, “Hangi benliğim bana ait?” diye sormak isteyen herkes için düşündürücü, sade ama derin bir metin.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,1bin okunma