···Okunma: 11 Temmuz 2025 09:30 Doğu Afrika'da yer alan Zanzibar'dan okumak maksadıyla göçmen olarak İngiltere Canterbury'e gelen Daud, eğitim hayatını sürdürememesi nedeniyle burada bir hastanede bakıcı olarak çalışmaya başlar.
Hastaların bakımı yaptığı ve hastane atıklarını temizlediği işi zordur, sefil ve pis bir evde kalmaktadır. Netice itibarıyla sıkıntılı bir hayat yaşamakta, diğer yandan derisinin rengi nedeniyle İngiltere'de kötü muameleye, ayrımcılığa maruz kalmaktadır.
Hastaneye Catherine adında hemşire bir kız gelmiştir. Daud'un duygularına kız da karşılık verir ve arkadaş olurlar.
Kitabın adı olan Hacılar Yolu yani Pilgrim's Way'ın kitabın konusuyla ve içeriğiyle çok alakası yok gibi görünmektedir. Fakat kahramanın yaşadığı Canterbury'deki katedrali Hristiyanlar kutsal kabul etmekte, ziyarete gelmekte, bir nevi hacı olmaktadır. Daud'un çocukluk arkadaşları gönderdikleri mektuplarda ona hacı diye hitap etmektedir. Yazarın, Daud'un serüvenini Hacı Yolu şeklinde sembolize etmesi muhtemeldir.