kitap yorumu
2025 11. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 00:00
Semerkanttan sonra çok umutluydum bu kitap için o kadar güzel olduğunu söyleyemeyeceğim. Yazım dili kötüydü, diyaloglar çok yapmacıktı edebi haz dediğimiz şey yoktu kitapta. Gerçekten cringe dediğim yerler oldu ama bu beklentimi bir kenara koyduğumda etkileyici bir roman olduğunu söyleyebilirim. Geçmiş ve şimdiki zamanı okumak keyifliydi. Kitap bir grup arkadaşın Lübnan iç savaşında yaşadıkları bir dönemi ve yıllar sonra hayatlarını bambaşkayken buluşmalarını anlatıyor. Oldukça farklı hikayeleri vardı karakterlerin, Albert'in hikayesine bayıldım mesela. Albert bilim kurgu kitaplarına meraklı ve iç savaş döneminde de kendi dünyasında yaşıyor. Daha fazla böyle yaşamak istemediğinde ise intihar etmeye karar veriyor ve tam intihar etmek için evine giderken bir adam onu kaçırıyor. Oğlu öldürüldüğü için intikam almak isteyen adam Albert'in kendini öldüreceğini duyunca intikam almaktan vazgeçerek onu yaşamaya ikna etmeye çalışıyor ve ediyor da. Bence muhteşem bir olaydı bu. Sonra Albert bilim insanı oluyor ve kör nokta diye bir kavram inşa ediyor. "Bu fikir aklıma biz kolejdeyken gelmişti. Sınıfta, Fransız Devrimi zamanında ilan edilen 'İnsan ve Yurttaş Hakları Beyannamesi'nden söz ediliyordu.Bir öğrenci, kadınların da bu hakların kapsamına dahil edilip edilmediklerini, eğer edilmişlerse niye Fransa'da oy kullanma hakkını ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra elde ettiklerini sormuştu. Öğret-men, gerçeği söylemek gerekirse, bu kanun önünde eşitlik beyanına kadınların dahil edilmediklerini belirtmiş, ama buradan hareketle onların bilinçli olarak safdışı bırakıldıkları sonucuna varılamayacağını eklemişti. Gerçekliğin bu yönü o dönemde yaşamış insanlar açısından tasavvur edilemiyordu, 'görülemiyordu', o kadar, demişti." Ramzi ve Ramiz adında iki arkadaşın yollarının ayrılması, Ramzi'nin kendini manastıra adaması da ilginçti. Genel olarak kitaptaki hikayeleri beğenmekle beraber karakter inşasının kötü yapıldığını düşünüyorum. Güzel ve aydınlatıcı fikirsel çatışmalarla beraber çok vasat konuşmalar da vardı. Okunabilecek bir kitap sadece dönemin siyasi ve sosyal yapısına hakim olmak iyi olabilir. Bir de boğucu bir havası var kitabın iyi hissettirmiyor okuyunca. 7/10
Doğu'dan UzaktaAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20246,3bin okunma