2025 53. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 18:59
Selam arkadaşlar, Aslınur Ayyıldız’ın yazdığı Mani adlı eserin yorumuyla geldimm. Kitabımızın ana karakteri Beril, 25 yaşında şizoaffektif bozuklukla mücadele eden genç bir kadın. Şizoaffektif bozukluk, şizofreni ile duygudurum bozukluklarının (bipolar bozukluk ya da depresyon gibi) bir arada görüldüğü psikiyatrik bir rahatsızlıktır. “Mani” ise bu hastalıkta sıkça görülen, kişinin taşkınlık, coşku, aşırı öz güven ve yer yer gerçeklikten kopma gibi belirtilerle seyreden bir epizodudur ve roman ismini buradan alır. Beril intihar girişiminden sonra kliniğe yatırılıyor. Zaten ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Beril'in orada başına gelenleri, içsel savaşını, aşk ve arkadaşlık ilişkilerini, adım adım çözülen gizemleri ve sürprizlerle dolu bir hikayeyi okuyoruz. Yoğun ve dolu dolu bir kurguya sahip. Bilim kurgu ile psikolojik gerilimin ustaca sentezlendiği bu eseri okurken müthiş keyif aldım. İlk kez bu tarz bir kitap okudum ve neden daha önce okumadığımı sorguladım. Benim için harika bir deneyimdi. Yazarın bir Türk olması beni ayrıca sevindiriyor, kendisini tebrik ediyorum. Kalemi sade ve anlaşılırdı. Daha önce okuduğum bilim kurgu eserlerinin hiçbirinin bu kadar altını çizmemiştim. Eser aynı zamanda tarihe hiç beklemediğimiz bir yerden değiniyor ve kurguyla gerçeği heyecanlı bir şekilde harmanlıyor. Yazar ayrıca toplumsal eleştiriyi de kelimelerin aralarına serpiştirmiş. Mesajlarını çok da saklamadan, okuyucu da fazla boğmadan vermiş. Beril'in yavaş yavaş çözülen gizemli hikayesini siz de okumalısınız. Ona yardım edemedim ama en azından onu anlamaya çalıştım... Sizlere de tavsiye ederim. Çok güzeldi, mutlaka şans verin!
ManiAslınur Ayyıldız · Elpis Yayınları · 202513 okunma