2025 34. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 22:02
“Görünmeyen sadece bedeni değil, vicdanı da olmuştu.” Bilim kurgu edebiyatının öncüsü H.G. Wells’ten, sadece bir bilimsel deneyin değil, insan doğasının da karanlık yüzünün romanı… Baş karakter Griffin, görünmezlik formülünü bulan bir bilim insanı. Başta bilim uğruna başladığı bu deney, zamanla kontrolsüz bir güce dönüşüyor. Görünmezliği bir avantaj olarak kullandıkça, ahlaki sınırları siliniyor. Hırs, öfke, yalnızlık ve şiddet, onun görünmezliğinin ardındaki asıl görünür tarafı oluyor. ⸻ • Güç ve denetimsizlik: İnsan görünmez olursa sadece bedeni değil, ahlakı da şeffaflaşır mı? • Bilimin sınırı: Bilim insanı kendi deneyinin kurbanı olabilir mi? • Toplum ve dışlanma: İnsan dışlandıkça daha mı tehlikeli hâle gelir? • Yalnızlık ve paranoya: Görünmemek özgürlük mü, yoksa bir tür lanet mi? ⸻ Wells, sadece ilginç bir fikir üzerinden gitmiyor. Toplumsal eleştiri, insan doğasına dair sorgulamalar, etik tartışmaları da metnin altına zekice yerleştiriyor. Kitap kısa ama katmanlı. Dili biraz ağır olabilir. Ama çeviriye göre değişir. ⸻ “İnsan gözükmediğinde, kendini bile göremez olur.” Puanım: 8.5/10 ⸻ Bilim kurgu okurlarının mutlaka okuması gereken bir klasik. Sadece bir “görünmez adam” değil, içimizde sakladığımız karanlık tarafın da hikayesi.
Görünmez AdamH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,6bin okunma