2025 69. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 13:50
Okumaya başlayınca sanki bir mutfağın kapısından içeri giriyorsunuz ama bu sıradan bir mutfak değil. Baharatların konuştuğu, yemeklerin ruhu değiştirdiği, aşçıların sadece karın değil kader doyurduğu bir mutfak. Aşçıbaşımız tatların ruhu şekillendirdiğine inanan kadim bir öğretiyle eğitiliyor kitap boyunca. Doğru yemeği, doğru baharatla, doğru niyetle pişirirseniz, insanların kararlarını etkilenebilir, karakterleri yönlendirilebilir. Yani aşçıbaşının mutfağında yemek sadece yemek değil bir büyü aynı zamanda. Bunun klasik büyüden farkı, gösterişli olmaması. Mucizeler bir çorbanın içine konan doğru otta gizli ki bu da kitaba ayrıca büyüleyici bir sadelik katıyor. Aşçıbaşı gücünü sabırdan ve maharetten alıyor. Silahı bıçak ama o bıçağının geçtiği yerden insanlar unutulmaz izlerle ayrılıyor. Kitap bir yerde aşçıbaşının intikam yolculuğu ama aynı zamanda onun kendini anlama, geçmişle yüzleşme ve en sonunda affetme kapasitesine ulaşma hikayesine dönüşüyor. Kitapta hem sade hem de incelikli bir anlatım var. Süslü cümlelerle boğmuyor, ama kelimelerin tadını ustalıkla ayarlıyor. Özellikle yemek tarifleri ya da yemeklerin hazırlanışı anlatılırken dil adeta kıvama geliyor. Her paragraf sanki bir tabak gibi. Önce girişte iştah açılıyor, ortada kıvam alınıyor, sonunda da tatlı bir burukluk bırakılıyor. Ve evet, bu kitap kesinlikle aç karnına okunmamalı :) Yan karakterler de en az aşçıbaşı kadar dikkatle işlenmiş. Özellikle diğer ustalar, öğrenci-usta ilişkileri, saray erkanı ve güç odakları oldukça canlı, hiçbiri tek boyutlu değil. Herkesin bir derdi, bir geçmişi, bir zaafı var. En iyiler bile kusurlu, en kötüler bile anlaşılabilir. Geleneksel Osmanlı mutfağından, saray entrikalarından esnaf ahlakına kadar birçok unsura dokunuyor kitap ama didaktik olmadan. Yani yazar bize bakın, kültürümüz ne kadar zengin demiyor da bu zenginliği hikayenin içine sindiriyor, gösteriyor ama göstermeye çalışmadan. Hızlıca okunup geçilecek bir kitap değil. Sade görünüşünün altında derinlik taşıyan, çok katmanlı bir hikaye. Hem bir intikam anlatısı, hem bir aşk hikayesi, hem de bir olgunlaşma serüveni. Duygusal olarak da ritmi ustaca kurulmuş, tıpkı bir yemek gibi; önce hazırlık, sonra pişme, en sonunda da sunum... Bir şekilde herkesin damağında bir şey kalacak güzel bir kitap.
Pir-i LezzetSaygın Ersin · April · 20232,017 okunma