·304 syf.····Okunma: 11 Temmuz 2025 19:06 Uzun zaman sonra okuduğum en etkileyici olay örgüsüne sahip post-distopik bir roman oldu. Yazarın üslubu ve yayınevinin çevirisinin kalitesi de kitaba güzellik katan ek unsurlar oldu. Kitap, büyük bir nükleer savaştan sonra ayakta kalmayı başaran bir toplumun yapısını gözler önüne seriyor. Savaşın yıkımından sonra oluşan bu yeni dünya düzeninde, toplumun büyük bir kısmı kendini dine adamış ve özgür düşünceye, eski teknolojilere karşı derin bir düşmanlık geliştirmiş durumda. Modern bilime ve teknolojik ilerlemeye duyulan nefret, yaşanan felaketin sorumlusu olarak bunların görülmesinden kaynaklanıyor.
Ancak bu karanlık tabloda, Bartorstown adında bir yerleşim bölgesi farklı bir efsane gibi dolaşıyor. Savaş öncesi teknolojilere ve bireysel özgürlüklere karşı hoşgörülü olduğu söylenen bu kasaba, halk arasında neredeyse bir mit haline gelmiş. Gerçekten var olup olmadığı bile bilinmiyor; sadece fısıltılarla, söylentilerle yaşıyor. Romanın kahramanları ise çocukluktan beri, insanın en derin ve belki de en tehlikeli duygularından biri olan merakın peşine takılmış durumda. Bartorstown’un izini sürüyor, onu bulmayı hayatlarının amacı haline getiriyorlar. Ancak sonunda ulaştıkları yer, hayal ettikleri ütopya olmaktan oldukça uzak çıkıyor.
Bana kalırsa, kitabın ahlaki mesajı etkileyici ve evrensel. Elimizdeki herhangi bir gücün varlığı, onun iyi ya da kötü olduğuna karar vermez. Asıl belirleyici, o gücü nasıl kullandığımızdır. Bu kitap özelinde bu güç, atom enerjisi. Atom gücü, hem bir enerji kaynağı hem de bir yıkım aracı olabilir. Hangi yöne çevrileceği ise tamamen insan iradesine, seçimlerine ve ahlaki pusulasına bağlıdır.