···Okunma: 22 Haziran 2025 23:59 “Sevgi muazzam bir bencillik. Sevginin korku imparatorluğunda ölümcül bir yara almadan yaşayabilen insan var mıdır, bilemiyorum.”
Daha önce “Mumlar Sonuna Kadar Yanar” isimli kitabıyla tanımış olduğum Sandor Marai, yazı konusunda yeteneği ve tekniğiyle zaten beğenimi kazanmıştı.
Kitap üç farklı karakteri kendi ağızlarından okuduğumuz çoklu anlatıcı tekniğiyle yazılmış bu da üç karakteri de daha iyi tanıma fırsatı veriyor okura.
Başlangıçta klasik bir aşk hikayesi okuduğumu düşündüğüm bu kitap zaman zaman yaptığı psikolojik tasvirler, sınıf farklılığı ve döneminin sosyokültürel durumunu da irdelemesi bakımından beklentimi aştı.
Kitapta bir burjuva, bir soylu ve bir proleter üç karakter var ve hayata, aşka, yalnızlığa, paraya, savaşa bakışlarını ait oldukları sınıfın nasıl şekillendirdiğini görüyoruz. Öte yandan aşkın her insanda farklı bir karşılığı olabileceğini, dünyada hiç kimse için hiçbir zaman tek bir doğru olamayacağını da anlıyoruz
Son olarak kitap aşkın farklı ruhlardaki farklı tezahürlerini ustalıkla ele almasının yanında tam bir edebiyat şöleni..