2025 8. kitabı
Sabahattin Ali’nin insan ruhunun derinliklerine dokunan unutulmaz bir romanı. spoiler olabilir ona göre okuyunuz . Romanın merkezinde, dış dünyaya yabancılaşmış, kendi kabuğuna çekilmiş Raif Efendi ve toplumsal normları reddeden güçlü bir kadın figürü olan Maria Puder yer alır. Raif Efendi’nin melankolik bakış açısıyla anlatılan hikaye, bireyin yalnızlığını ve aşkın dönüştürücü gücünü etkileyici bir dille işler. Ancak hikaye, bu duygusal yönünün ötesinde, kadının toplumdaki yeri, aşkın toplumsal sınırlamalara meydan okuyabilen bir olgu olarak işlenmesi ve bireyin içsel özgürlük arayışını da ele alır., Sessiz ve sıradan bir yaşam sürdüren Raif Efendi’nin (okuyucunun hiç beklemediği bir şekilde) geçmişindeki tutkulu aşkını, gençlik yıllarında Berlin’de tanıştığı Maria Puder’le olan ilişkisini anlatır .Anlatının başındaki Raif Efendi ile, roman bittiğindeki Raif Efendi neredeyse tamamen farklı kişiler olmuştur. Bu çöküşün nedenlerini okuruz roman boyunca. Raif Efendi’nin iç dünyasındaki zenginlik, onun dışarıdan anlaşılmaz yalnızlığıyla tezat oluştururken, Maria ile yaşadığı bu saf ve trajik aşk, okuyucunun kalbine işler. Roman, bir insanın hayatındaki anlam arayışını, hayal kırıklıklarını ve aşkın dönüştürücü gücünü derin bir melankoliyle işler. Herşey güzel güzel anlatılmış büyük bir aşk bu tamam ama eleştirilecek çok şey var .Raif Efendi hayattan o kadar vazgeçmiş ki en baştan beri kendi canından daha değerli olan hayat arkadaşına bile sahip çıkamamıştır. Mükemmel bir aşkın içine düşüp ona dört elle sarılamamıştır. Maria için yaşadığını söylerken bile elindeki her şeyden vazgeçip Berlin'e gidip onu bulmaya çalışmamış, hatta yıllar yıllar sonra Maria'dan ve kendi ezik beş para etmez ruhundan kat kat değerli, Maria'ya olan aşkını bile gölgeleyebilecek bir fırsat çıkmış, bir kızı olduğunu öğrenmiş ve hayatını ona adamayı gerçek bir erkek gibi başta kendi hayatı olmak üzere sevdiği kadından olan çocuğuna bile sahip çıkmayı göze alamayan, kızının güzel bir hayat yaşayacağını hayal edeceğini söyleyip sadece mutsuz olmayı ve bu mutsuz olmanın kendi ezik ruhunun diyeti olduğunu düşünüp mutsuz olmasıyla bedel ödeyerek içten içe bundan tatmin olan biri olmuştur. Raif Efendi gibi olmayın baylar bayanlar. Raif Efendinin bu geri çekilişleri adım atamayışları sinirlendirse de seviyorum be güzel bir aşk hikayesiydi . İyi okumalarr.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022376,3bin okunma