Edebiyatımıza “Zehra ve Ah Divanı” ile giriş yapan kıymetli hocamız Bahtiyar Arslan okuru hem duygularının derinliklerine götürüyor hem de aşkın evrensel döngüsünü şiirsel bir dille sunuyor. Kitap altı bölümden oluşuyor: Tanışma, Bağlanma, Özlem, Ayrılık, Zehra Günlükleri ve Ah Divanı. Bu bölümler, yalnızca şiirleri gruplamakla kalmıyor; aynı zamanda bir aşkın metaforik serüvenini gözler önüne seriyor. Çünkü aşk; bir tanışmayla başlar, zamanla bağlanmaya dönüşür, ardından özlemle sınanır ve çoğu zaman ayrılıkla son bulur.
Bahtiyar Arslan’ın kaleminden dökülen dizeler, okurun yüreğine dokunurken aynı zamanda aşkın içsel yolculuğuna da ışık tutuyor. Kitabın başından sonuna kadar ilerleyen tematik yapı, duyguların evrilme sürecini derin bir içgörüyle yansıtıyor.
Örneğin Özlem bölümünden şu şiir;
Yüreğime şarkılar eşlik ediyor
Şiirler, kelimeler
Sen…
Gün batımına yokluğunu bıraktım
karanlıkları dağıtan o ilk ışıklara
ahh özlemekte sevdaya dair
özlemekte
Bu şiirde her şeyin bir eşlikçisi varken, “senin” yokluğun, her şeyin eksik kaldığını hissettiriyor. Her dizede daha da büyüyen bir boşluk var.
Ayrılık bölümündeki şu cümle ise sadece bir kaybı değil, aynı zamanda içimizde kalan boşluğu da anlatıyor:
“Giden yerini alır, kalan boşluğunu.”
Hayatımızdan çıkanlar, sadece kendilerini değil; bizden bir parçayı da beraberinde götürür. Geriye, zamanla dolmayan ama alışılmaya çalışılan bir boşluk kalır.
Burada ki satırlarda da;
“Sırf seni anmamak için uzun uzun ağladım.”
Bu, hatırlamaktan kaçarken bile unutmamanın sancısını anlatıyor.
şu dize ise zamanın içimizdeki duygulara nasıl dönüştüğünü gösteriyor:
“Dün beni bir hâl aldı, bugün yol oldu yüreğim.”
Bir hâl ile başlayan içsel sarsıntı, zamanla içimize işleyen bir yola dönüşüyor; bazen kaçmak istediğimiz, bazen de yeniden yürümeyi umduğumuz bir yol…
Sonuç olarak kitaptaki şiirler; bazen yumuşak bir melodi gibi, bazen de içe işleyen bir sessizlik gibi hissediliyor. Kelimeler arasında ufak bir yolculuğa çıkmak isteyenlere keyifli okumalar..
Yolunuz açık olsun kütüphanemizde nice kitaplarınızı görmek dileğiyle..
Bahtiyar Arslan