Hüsrana uğramış insanlar
2025 9. kitabı
Arkadaşım toplum ve birey üzerine yaptığımız sohbette bana bu kitabı tavsiye etmişti. İyi ki etmiş. Çok beğenerek okudum. İnsana yaşama ve en önemlisi tarihsel çıkarımlarla toplumsal kitlelerinin varoluşuna dair yazılmış en apaçık kitaplardan biri bence. Yazar size bir şey öğretme çabası gütmez. Sözleri çarpıcı ama aynı zamanda kesin hükümler içermez. Yazar, tarihsel olayları hissettiğimiz ama itiraf etmekten çekindiğimiz belki de bu yüzden göremediğimiz savlarla irdeleyerek bir kitle hareketinin varoluşunu politik ve sosyolojik açıdan ele almış. Bu açıdan kitap çok kıymetli. Kitabın konusunu irdelersek, kitapta insanları iki gruba ayıran bir görüşle karşılaşırız. Hüsrana uğrayan ve uğramayan. Yazar kitle hareketlerinin varoluşunda etken olan hüsrana uğrayan insanları özellikle ele alır. Bu insanlar toplumda doğuştan veya sonradan oluşan eksiklikler sebebiyle başarısız olmuş, umutsuzluğa düşmüş, yaratamayan kişilerdir. Bu yüzden kendi benliklerinden uzaklaşmak isterler. Bunu yapmak için bir kitle hareketinin parçası olurlar. Kitabın ilk bölümü hüsrana uğrayan kişiler ile ilgilidir. İkinci bölümü ise kitle hareketinin doğası ve hüsrana uğrayanları birleştiren etmenlerle ilgilidir. Üçüncü bölümü ise kitle hareketinin oluşum aşamalarını içerir. Başlangıcı, süreci ve sonucu: Bir kitle hareketine söz erbabı öncülük eder, onu fanatikler ete kemiğe büründürür, eylem insanlarıysa onu pekiştirir. Şunu belirtmek isterim ki yazar kitle hareketini tarihsel gerçekleri de öne sürerek çoğunlukla olumsuz yönleriyle ele alır. Çünkü varoluşunu oluşturan yapı taşı, hüsrana uğramış kendi bireyselliğine yabancılaşmak için sorumluluk almama uğruna özgürlüğünden feragat etmiş umutsuz insanlardan oluşmaktadır. İtiraf etmeliyim ki tarih sevmediğim halde kitabın anlatımına hayran kaldım. Çünkü ters köşe yapacak çıkarımlarla sizi düşünmeye sevk edecek akıcı bir dili var yazarın. Okumanızı tavsiye ederim. Sevgili Eric, bir yazar olmanın dışında insanların hissettiği ama bilmemek için kaçındığı adeta duru bir suya bakar gibi derinlerdeki gerçekleri ortaya çıkardığın için teşekkür ederim.
Kesin İnançlılarEric Hoffer · Olvido Kitap · 20193,720 okunma