Bir Karakterin Ardına Saklanmış Düşüncelerim
2025 72. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 15:10
Bu yıl okuduğum 73. kitap "Zihinsel Dokunuşlar"dı ama sanırım içimde en çok iz bırakanlardan biri de bu kitap oldu. Ana karakterimiz Evren, düşündükleri ve sorgulamaları ile hepimize çok tanıdık gelse de aslında oldukça özel biri. Kırılganlıkları, hassasiyeti, anlam arayışı.. Belki de hepimizin içinde susturduğu sesi dile getiriyor. Evren'in iç dünyasında gezinirken, aslında kendi içimde bastırdığım sorularla da yüzleştim. Sayfalar ilerledikçe kimi zaman bir cümleyi birkaç kez okuyup iç çekerek durduğum anlar oldu. Kitap insan zihninin gelgitlerini, ikilemlerini ve kırılma anlarını çok ince bir şekilde işliyor. Martin Eden'i okurken o gemiye binip vazgeçirmek istediysem işte bu kitapta da en çok Evren’in zihnindeki susmak bilmeyen o sesleri susturmak istedim. 25 bölümden oluşan kitapta en sevdiğim detaylardan biri de her bölümün başında yer alan film ve kitap alıntıları oldu. Bu alıntılar bölümlere çok iyi eşlik etmiş ve duyguyu daha da derinleştirmiş. Zihinsel Dokunuşlar kitabı benim için vicdanımızın sesini dışa vuran bir ayna rolünde oldu. Öyle her gün baktığımız aynalardan değil tabi. Birçok insanın bakmaya pek de cesaret edemediği, vicdanımızın sesini dışa vuran bir ayna. Kitabının sonunda bazı şeylerin açıklanmaması gerektiğini düşündüğüm için "Evrenden Sonra" bölümünün olmaması gerektiği düşüncesindeyim. Okurun zihninde kalan o boşluk çok daha etkili olabilirdi. O kısımdan dolayı 1 puan kırdım :) Ama genel olarak düşünce girdapları ve içsel yüzleşmelerle dolu, çok beğenerek okuduğum ve herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap oldu. Kitap içerisinde fazlasıyla sevdiğim, bolca altını çizdiğim yerler oldu. 2 alıntıya burada da yer vermek istiyorum. "Dünyada yazılmış ya da yazılacak tüm ceza kanunlarından daha da yüce bir şey var içimizde: vicdanımız!" -> Özellikle günümüz dünyasında unuttuğumuz olan bu iç sesimize kulak verelim. "Belki bu dünyanın adil olmayan yanlarını görsek, hepimizin sonu meczupluk olacak, ama belki de asıl delilik şu an dünyada olan bitene kayıtsız kalarak hayatımıza devam etmemiz!!" Hikayenin sonunda yazarımızında da dediği gibi "Mutluluk çok yakın baylar bayanlar! Mutluluk çok yakın.." güzel günler göreceğimize olan inancımızı diri tutalım :) Bu kitap benim için şöyle bir öneme de sahip. Beni tanıyan herkes bilir ki Yaşar Kemal en sevdiğim yazardır. Külliyatını tamamlamak istediğim yazar ile lise yıllarımda İnce Memed serisiyle tanışmıştım. En güzel hayallerimden biri Yaşar Kemal ile tanışmak, onla sohbet edebilmek ve kitaplarımı imzalatmaktı. İlk imzalı kitabımın Yaşar Kemal'den olmasını çok istiyordum ama ne yazık ki nasip olmadı ve edebiyatımızın çınarı ile tanışamadan kaybettik. Ruhun şad, mekanı cennet olsun usta yazarımızı kaybettikten sonra da açıkcası kitap imzalatmak ya da adıma imzalı kitaplar ilgimi çekmedi. Ama yıllar sonra ilk kez bir kitapta adıma atılmış bir imza beni gerçekten garip bir duyguyla mutlu etti. Zihinsel Dokunuşlar : Hem zihnime hem kalbime dokunan bu kitap, artık kütüphanemde çok özel bir yere sahip. Ve son olarak bu güzel eseri bizle buluşturan değerli yazarımız Ender Özdemir doğum günüymüş bugün. İyi ki doğmuş ve bizi bu kitapla buluşturmuş. Daha nice kitaplara diyelim
Duygu ve Düşünce
Zihinsel DokunuşlarEnder Özdemir · Gece Kitaplığı · 201817 okunma
Sipariş verdim senden sonra. Gelir gelmez başlayacağım ❤️
Aysel ️
Şimdiden merak ettim ne hissedeceğini, nasıl tepki vereceğini. Bitince mutlaka konuşalım üzerine 🤍
Çok teşekkür ederim değerli yazınız için. Doğum günümde adeta güzel bir hediye gibi oldu bu inceleme. Böyle güzel yorumlar geldikçe, bir yazar olarak yazmaya ve yeni kitaplar üretmeye daha da teşvik oluyor insan... Bakalım kitabın devamı gelecek mi :)
Aysel ️
Beklemedeyiz :) size yazmak bize de okumak düşer