2025 308. kitabı
İ.Ö. 384-322 arasında yaşamış antik Yunan felsefesinin en önemli adlarından olan Aristoteles (Aristo) tarafından kendisinin devinim dediği fiziki dünya ve buradaki fenomenler üzerine yazılmış çok çok değerli bir eser. Eser yazıldığı günden rönesansa kadar Batı’da ve Doğuda yanı hem Hiristiyan Teoloji ve Ontoloji anlayışında hem de İsmail Teoloji ve Ontoloji anlayışında benzersiz ve rekabet edilemeyecek kadar çok etki etmiştir. Hocası Platon’nun varlık anlayışının sembolü olan ve irrasyonalitenin en somut örneği olan İdealar dünyasını irrasyonelliğinden kurtararak maddi aleme indiren rasyonel bakışaçısına sahip Aristo bu günkü modern ve postmodern bilimin de temelinde etkisi aranacak ilk filozoftur denebilir. Aristo’nun en önemli başarısı bu kitapta da anlattığı gibi aslında fizik dünyanın ötesinde yani metafizik bir alana doğru yönelmekten ziyade tüm epistemolojisini, ontolojisini ve teolojisini fizik dünya içerisinde oturtmaya çalışmasıdır. Buradaki bir çok düşünümsel ve ontolojik çıkarımlarından hareketle daha sonra fizikten sonra gelen anlamında metafizik adlı eserini oluşturacaktır. Yaşam ve Ölüm ikilemi üzerine tüm açılımlarını fiziksel dünyadan, hareketle temellendirmeye çalışan Aristo hala tam olarak aşılmış bir beyin olmaktan çıkmış değil. Gerçekçi bir düşünür. Okunması ufuk açıcı bir kitap.
FizikAristoteles · Yapı Kredi Yayınları · 2014210 okunma