·312 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2025 20:06 Eğer beynin işleyişiyle ve bunun günlük hayatta yansımalarıyla ilgili bilgileri içeren ( kavramların kullanılarak anlatıldığı) bir kitap okuyorsanız ve alanla ilgili liseden küflenmiş bilgi kırıntılarından daha fazla bir bilgiye sahip olmamanıza rağmen rahatlıkla anlıyorsanız Serkan Karaismailoğlu kalemiyle karşı karşıyasınız demektir. Kitabı okurken içinizden adeta “biyolojiyi böyle anlattılar da biz mi anlamadık” dedirten bir üslupla sinirbilim alanından çok önemli bilgilerin işimize yarar ksıımlarını damıtarak ve bilgiye boğmadan öyle güzel işliyor ki kitapta kendisinin de eleştirdiği gibi lise müfredatında bilgileri adeta kafamızdan aşağıya boca eder gibi çer çöp demeden boşaltan sisteme meydan okurcasına bir üslup kullanıyor
(Öyle değil böyle anlatacaksınız der gibi mesela). Kitabın konusu ise ergenler ve tripleri.. Daha doğrusu dışarıdan trip olarak görülen ama aslında beyinlerinin gelişimiyle ilgili durumlardan kaynaklı yaşadıkları sıkıntılar ya da avantajlar. Bunların günlük hayata nasıl yansıdığı ve yazarın deyimiyle ‘mavi’lerin bu durumu nasıl yönetmeleri gerektiği. Bunu yaparken nasihat verici bir tarzdan çok onları anlayan, yanlarında olan fakat ebeveynleri suçlayıcı olmayan bir yaklaşım kullanmış. (Sistemi fena eleştiriyor ki sonuna kadar haklı). Okurken geçmişte benim de mavi olduğumu hatırladığım; kardeşime, öğrencilerime ve büyüdüklerinde kızlarıma nasıl bir açıdan bakmam gerektiğini biraz daha net anladığım bir deneyim oldu.