2025 192. kitabı
MS II. yüzyılın sonları ile III. yüzyılın başlarında yaşadığı tahmin edilen Sextus Empiricus tarafından yazıldığı kabul edilen çok önemli bir eser. Empiricus’un yaşamıyla ilgili bilgiler çok zayıf olmakla birlikte genellikle Yunanlı olduğu kabul edilir ancak metinlerindeki bazı ifadeleri dönemin egemen devleti olan Roma İmparatorluğu’nun vatandaşı olduğuna işaret olarak yorumlanabilir. Nerde doğduğu ve öldüğü de bilinmeyen filozof hakkında yaygın kanaat yaşamının belli dönemlerinde Atina, Roma ve İskenderiye’de bulunduğu yönündedir. Felsefe tarihinde hem filozof, hem fizikçi, yazar ve hekim kimliğiyle tanınır. Tıp eserleri kayıp olan Sextus Empiricus’un günümüze ulaşan üç felsefe eserinden en önemlisi Pyrrhonculuğun Esasları’dır. Pyrrhon veya Firon MÖ 365-275 yılları arasında yaşamış olan kuşkuculuğun kurucusu ünlü Yunan düşünürdür. Pyrrhoncu düşüncenin takipçisi olan filozof bu eserin; *birinci kitabında Dogmatiklerin görüşlerini kuşkucu yöntemlerle tek tek çürütmeye çalışmış, *ikinci kitabın tamamını mantık ve ölçüler konusuna, *üçüncü kitabın bir kısmını teolojiyi de içerecek ölçüde fiziğe, bir kısmını da etiğe ayırmıştır. Bilimsel düşüncenin temelinde yer alan ve daha sonra Descartes, Davit Hume gibi filozofların düşüncelerinin temelini oluşturan Kuşkuculuk fikrinin şüphesiz başka temsilcileri olmakla birlikte en çok bilinen kişi Sexstus Empiricus’tur. Bilgimizi tekrar gözden geçirmek, doğru bilginin mümkün olup olmadığını düşünmek ve neyi bilebileceğimizin sınırlarını kavramak için iyi bir eser.
Pyrrhonculuğun EsaslarıSextus Empiricus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201987 okunma