Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Temmuz 2025 13:46 Bazı kitaplar sessizce gelir; çığlık atmadan, gösteriş yapmadan... Ama bir kez dokundu mu yüreğine, iz bırakmadan gitmez. Kayıp Kelebek, işte böyle bir kitap. Sessiz ama derin. Kırık ama güçlü. Tıpkı bir kelebeğin camdan bir fırtınada uçmaya çalışması gibi.
Konu & Tema
“Kayıp Kelebek”, görünüşte bir kaybın, bir çocuğun, bir kadının hikâyesi... Derinlerde ise bir toplumun bastırdığı sesleri, görmezden geldiği hayatları, ‘öteki’ ilan ettiği dünyaları anlatıyor. Ana karakter bir kadın. Hayatı boyunca eksilmeye, eksiltilmeye maruz kalmış biri. Ama onunla birlikte biz de öğreniyoruz: “Eksilmek, bazen tamamlanmaktır.”
Kitabın merkezinde özel gereksinimli bir çocuk yer alıyor. Ama bu bir ağıt değil, farkındalık çığlığı. Yazarın kendi öğretmenlik deneyiminden süzülen satırlarla; özel eğitimin, empatiyle harmanlanmış bir öyküsüne dönüşüyor.
Anlatım & Üslup
Şefika Aykız’ın kalemi, süslemeye değil, yalın bir derinliğe yaslanıyor. İçten, kırılgan ama çok güçlü. Her cümle sanki bir iç çekişin parçası. Dili süssüz ama lirik. Az sözle çok şey söylüyor. Özellikle şu satır, kitabın kalbini özetler nitelikte:
> “Hayat, bazen eksilenlerle tamamlanır. Kayıplar, bize kim olduğumuzu fısıldar.”
Bu sadece bir alıntı değil, tüm hikâyenin omurgası gibi. Kelebeğin kaybı, kadının arayışı, toplumun sessizliği… Hepsi bu cümlede birleşiyor.
Güçlü Yönler
Duygusal yoğunluk: Yazar, duygu sömürüsüne kaçmadan yoğun bir içsel alan yaratmayı başarıyor.
Toplumsal farkındalık: Özellikle özel eğitim, çocukların sosyal dışlanması ve kadınların duygusal yükleri konusunda güçlü mesajlar taşıyor.
Anlatı bütünlüğü: Kurgu, düzeneği ve anlatım tonu oldukça tutarlı. Okurda yankı bırakacak türden bir iç yolculuk sunuyor.
Zayıf Yönler (dürüstçe!)
Karakterlerin psikolojik derinliği zaman zaman kısa kalıyor; bazı duygular daha fazla iç sesle genişletilebilirmiş.
Öykü ilerledikçe bazı bölümlerde tempo düşüyor; bu da okurun dikkatini kısa süreliğine dağıtabilir.
Sonuç & Puanlama
Kayıp Kelebek, yalnızca bir kadının veya bir çocuğun hikâyesi değil. Aynı zamanda hepimizin içindeki eksik parçaların, geçmişin tortularının, “keşke”lerle örülmüş sessiz hikâyelerin yansıması.
Eğer hayatın içindeki kırılganlıkları, insani farkındalığı ve kendini bulma arayışını edebi bir derinlikle okumak istiyorsan, bu kitap tam senlik.
Genel Puanım: 9/10
Sessizce gelen ama içte yankılanan bir kitap. Kayıplarla barışmak, eksik yanlarımızı sevmeyi öğrenmek isteyen herkese…