·276 syf.····Okunma: 11 Nisan 2025 23:22 Kelime anlamı "Kurtuluş" olan Halas'ı okudum. Eser Mehmet Rauf'un son kitabı olmasının yanı sıra Mehmet Rauf felç kaldığı için kitabı karısına söyleyerek tamamlatmıştır.
Kitaptaki olaylar Milli Mücadele dönemindeki işgalleri ön plana koyuyor ve İzmir'e ve İstanbul'a işgaller zamanında yaşanıyor. Ana karakterimiz Nihat işgal edilen vatanımızda insanların sadece kendi çıkarlarını düşünmelerine isyan ediyor ve her şeyin üzerinde insanlarda sadece vatan sevgisi olmasını istiyor.
Yıllardır aynı topraklarda Türkler ile beraber yaşayan Rum ve Ermenilerin, Yunan işgalinden sonra takındıkları düşmancıl tavırlar, Nihat'ı daha da hırslandırıyor ve Nihat kişisel menfaatleri bir kenara bırakıp her şeyin üzerinde vatan sevgisiyle yanıp tutuşuyor.
Başkarakterimiz Nihat'ın İzmir'de Beatrice ve sonrasında İstanbul'da İclal ile yakınlaşan arkadaşlığını onlarla yaşadığı karmaşık duyguları ve aşkı ile vatan arasında yaptığı tercihleri görüyoruz.
Kitabı okurken milli duygularımız kabarıyor, yer yer vatanımızın içinde bulunduğu gidişatına öfkeleniyorsunuz. Mustafa Kemal Atatürk'ten bahsettiği kısımlarda duygusal ve oldukça sürükleyiciliği karşısında hayran kalıyorsunuz.
Mehmet Rauf deyince herkesin aklına Eylül kitabı gelse de Halas da unutulmazlar arasında yerini almalı diyor, iyi okumalar diliyorum.