Dini metinler içerisinde ilk defa felsefi yaklaşımlar içeren kitap olarak genel kabul gören Upanişadlar gerçekten de çok etkili/çarpıcı bilgiler içeriyor.
İnsan doğası üzerine,
İnsan psikolojisi üzerine,
Zihin üzerine,
Akıl üzerine,
Bilgi üzerine,
Tanrı üzerine,
Duyumlar üzerine,
Varsıllık/yoksulluk üzerine,
Güç üzerine,
İnsan bilgisinin sınırlılığı üzerine,
Yeniden doğuş döngüsü üzerine,
ve başka bir çok önemli konular üzerine sözler içeren Budizm’in en önemli metinlerinden olan bu eser ile dinler tarihinin çok daha sağlıklı değerlendirebileceği kanaatğndeyim.
Harika bir kitap.
“Tanrı”yı bir de böyle anlamak ilginç aslında.
Mutlaka okunmalı.
Tanıtım bülteninde şöyle değiniliyor:
“Uluslararası sistemin değişim sürecinde Hindistan, doğunun yükselen gücü olarak kendini göstermektedir. Bölgenin doğru okunabilmesi için siyasi tarihi kadar dini ve kültürel arka planının bilinmesi önem arz etmektedir. Özellikle de bir milyarı aşkın nüfüsun ağırlıklı olarak takip ettiği Hinduizm, bu bağlamda ön plana çıkmaktadır.
Hinduizm’in özünü yapılan eylemlerin neticesine göre (karma) yeniden dünyaya gelme (samsara, reenkarnasyon), bir takım yollar takip ederek (yoga) bu döngüden kurtulma (mokşa) ve böylece aşkın varlığa ulaşma (brahman) fikri oluşturmaktadır. Bu tür dini ve felsefi düşüncelerin teolojik temelleri ilk olarak Upanişad metinlerinde işlenmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de merak edilen bu hususların doğru anlaşılıp değerlendirilebilmesi için Hint kutsal metinlerinin içeriğine dayalı bilimsel çalışmışların yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu kitap, böyle bir ihtiyacın karşılanmasına yönelik çabanın ürünüdür.”
İyi okumalar.