Twitter'da gördüm (görmez olsaydım) 2023'ten bu yana İsrail'de yalnızca 50 intihar, hatta ve hatta daha yüksek kayıpları gizlediği yönünde halk sert eleştirilerde bulunuyormuş. Sonra da Yahudi dünyada neden galip geliyor? 2 yılda ordusunda 50 intihar olunca ülke gündemi sarsılmış hemen araştırma komisyonu kurulmuş ve rehabilitasyona başlamışlar. "Bizim için insan (tabi kendi insanları) tanrının halifesidir" dedi bakanları... Peki ya bizde ne var? Sayısız intihar haberi ki çevremde bile şahit olduğum onlarcası.. Daha geçenlerde bizim binamızda bir kız kendini camdan attı. Kalakaldık. Yaptığımız tek şey de bu zaten. Kpss'de derece yapan matematik öğretmeni olan bir arkadaşımı atanamayınca ailesi sürekli odasına gidip kontrol ediyordu. Kendini bir şekilde öldürmesin diye.. Ve o kız günde 12 saat kütüphanedeydi. Duyan bilen var mı? Yalnızca bir tanesi bu. Yalnızca bir tanesi. Bırakalım atanamayanları, atanıp polis olup mobbinge uğradığı için intihar eden yüzlercesi de var. Emniyet teşkilatında her yıl en az 150 kişi intihar ediyor. Çalışanlardan öğrendiğimiz, duyduğumuz, bildiğimiz, haberlerde gördüğümüz minimum sayı. Haberlerin pek bir değeri kalmadığı için.. Bu sadece emniyet teşkilatı için de geçerli değil, Türkiye'deki toplumsal travmalar, sosyolojik bunalımla, yıllardır ağır savaşlar içerisinde olan ülkelerdeki travmalardan çok daha ürkütücü durumda... Örneğin İsrail, Rusya, Ukrayna veya Yemen gibi ülkelerdeki yıllık enflasyona, suç çeşitliliği ve dağılımına, gelir eşitsizliği endeksine, temel ihtiyaçlara erişim zorluğuna, onların hayat kalite endekslerine bakın. Bir de bizimkilere... Biz maddi ve manevi olarak yıllardır savaş içinde olan toplumlardan çok daha ağır hayat şartlarına sahibiz. Sebebi tabiki "birbirimize olan muamelemiz" nasılsak öyle yönetiliyor ve hak ettiğimizi yaşıyoruz.
"Bir toplum kendisini değiştirmedikçe Allah da onlara verdiğini değiştirmez. Allah bir topluluk için kötülük murad ettiğinde ise, artık onun geri çevrilişi yoktur; onlar için Allah'tan başka bir dost ve yardımcı da olmaz."
Ra'd sûresi 11. ayet