Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 23 Temmuz 2025 00:46 ᴀꜱᴋ ᴠᴇ ʜᴜᴢᴜʀ
ℐ𝓁𝒾𝓈𝓀𝒾𝓁𝑒𝓇𝒹𝑒 𝒹𝑒𝓃𝑔𝑒𝓎𝒾 𝒷𝓊𝓁𝓂𝒶 𝓇𝑒𝒽𝒷𝑒𝓇𝒾
Bugün sizlere ilişkilerinizi sağlam temellere oturtabilmenizi sağlayacak güzel bir kitap önerisiyle geldim. Kitabı okurken not ettiğim çok fazla nokta oldu, sizlerin de istifade edebilmesi için kısa alıntılar şeklinde paylaşacağım.
Kişiler bazen mükemmel partneri aradığı için yalnız kalırlar çünkü kafasındaki ideal partnere harfi harfine uyan birini bekleyen insan büyük ihtimalle hayal kırıklığına uğrayacaktır. Birincisi; mükemmellik sanal bir havuçtur, yani kimse mükemmel olamaz. İkincisi; kafasındaki mükemmel ruh eşini arayan kişi bulduğu mükemmel olmayan partnerlerin orasını burasını çekiştirerek onu istediği partnere dönüştürmeye çalışır. Bu durum karşıdaki kişi için katlanılmaz hale gelince de ilişki biter.
Eğer ki bitmeyen yaslarınız varsa o yastığı tutun bu geçmişteki odaya girin o yasınızı akıtın. Daha sonra o odanızı yeni gelecek misafiriniz için bir güzel süsleyin. Kimse geçmişin kokusu sinmiş bir odaya girmek istemez.
Batık beden psikolojisi güzel bir örnekle anlatmak gerekirse; bir ilişkiye belli bir yatırım yapmışsınız zaman, sevgi, emek ve para gibi. Belli bir noktaya geldikten sonra o ilişkiden geri dönemiyorsunuz çünkü bu ana gelesiye kadar yaptığınız yatırıma kıyamıyorsunuz. Bunca yıldır verdiğim emek boşuna mı diye kendinize soruyorsunuz geri dönerseniz yıllarca yaptığınız yatırımın boşa gideceği düşüncesiyle ilişkinizi bitiremiyor , ayrılıktan kaçıyorsunuz .İşte bu batık bedel psikolojisi ile bu ilişkiyi sürdürdüğünüz anlamına geliyor.
Narsistle ilişki: Kendi çıkarlarını başkaları için kullanır. Özel bir ilgi ve muameleyi hak ettiğine inanır.
Empati yapmaz, başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlamak istemez.
Can çekişen ilişkiler var bir de. Nasıl bazı insanlar yaş alırken, saha olgunlaşarak en iyi versiyonları ile yani şaraplaşarak yaşlanıyorsa, bazı ilişkilrr de yaş aldıkça ekşirler yani kişiliklerinin zorlayıcı kısımları daha belirgin hale gelerek hem kendine hem çevresindekilere eziyet eder. Can çekişen ilişkiler ekşimeye yüz tutmuş ilişkilerdir.
Narsisistik kişilik bozukluğunun yaşam boyu görülme oranı %1-15 arasında verilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha sık görüldüğü bildirilmiştir.
Gaslighting; kişinin gerçekler hakkında ve kendi ruh sağlığı ile ilgili şüpheye düşmesine yol açmasına neden olan bir manipülasyon stratejisidir. Gaslighting e Uğradığınız zaman yanlış yaptığınız, yanlış kararlar aldığınız yanılgısına kapılırsınız. Kendinize güveniniz azalır ve daha kaygılı bir birey haline gelirsiniz.
Öncelikli olarak sizi diğer bağlarınızdan koparmaya çalışır. Kendinizi rızanızla adeta narsisistin hazırladığı kafese hapsedersiniz. O kafese girdiğinizde, duygusal ve psikolojik işkence başlar. Yaptığınız her şey kötüdür siz en kötüsüsünüzdür.
Narsisist, arada sizi kırıntılarıyla beslemeyi unutmaz ki siz o kafesten kaçmayasınız. Bu kırıntıları atmasının nedeni sizdeki o umudu söndürmemektir, böyle yaptıkça siz onun oyuncağı olmaya devam edersiniz, amacı da tam olarak budur zaten.
Borderline kişilik bozukluğu olan/bu özelliklere sahip bir partneriniz varsa, ilişkinizin duygusal olarak yoğun ama bir o kadar da yorucu olduğu aşikardır. Böyle bir ilişki içerisinde olmak aniden yükseliş ve alçalışlara yol açar. Borderline kişi kahramanını bazen yüceltir; sanki dünyanın en iyi sevgilisi oymuş gibi hissettirir.
Kurban psikolojisin girmiş birisiyle ilişki içerisindeyseniz, içiniz sürekli kıyılıp duruyordur. Çünkü süreli geçmişi temcit pilavı gibi gündeme getirmeleri, hep kendisine yapılan haksızlıklardan bahsetmeler, söylenip söylenip çözüme yönelik harekete geçmemeleri nedeniyle kurbanla ilişki insanı yorar.
Kendimizi korumanın en temel yolu, sınırlar koyabilmektir. İlişkilerimizde kendimizi güvende ve rahat hissettiğimiz bölgeyi belirleyen şey sınırlarımızdır.
Ben kitabı beğendim, faydalı buldum sizlere de öneririm