Puan vermedi·358 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2025 01:28 FAKİR BAYKURT | TIRPAN
Eserde 13 yaşındaki Dürü’nün, babası yaşındaki bir adamla evlendirilme süreci konu edinilmektedir. Gökçimen Köyü, kızlarının dillere destan güzelliğiyle tanınır. Ancak bu güzellik, genç kızlar büyüyüp serpilince onlara mutluluk değil, yaşlı ve varlıklı ağalarla yapılan mecburi evlilikleri getirir. İşte Dürü de bu geleneğin kurbanı edilmek üzeredir. Komşu köyün zengin ağalarından Kabak Musdu, Dürü’yü görüp ona talip olur. Babası Velikul, paranın cazibesine kapılıp bu izdivaca razı gelirken annesi Havana ve küçük Dürü bu evliliğe karşı dururlar. Dürü, içine düştüğü umutsuzlukla yaşamına son vermeyi düşünür. Ancak köyün bilge kadını Uluguş Nine, ona bambaşka bir çıkış yolu göstererek hayatına yön verir.
Eserde bazı bölümler gereksiz yere uzatılmıştı. Ayrıca eserin başlarında, yörenin konuşma tarzıyla yazılmış olması nedeniyle de okumakta zorlandım. Ancak ilerleyen sayfalarda dile alıştıkça okuma süreci daha kolay hâle geldi. Yazarın kalemiyle tanışma eserim olduğu için benim açımdan farklı bir deneyim oldu.
Merak edenlere iyi okumalar.