···Okunma: 25 Temmuz 2025 02:12 Bu kitap bir kılavuz. Çarpık düşüncelerinizi bulmanıza yardımcı olarak daha iyi hissetmenize olanak sağlıyor. "Çarpık düşüncenizin olmadığını düşünüyorsanız, çok mutlu ve iç huzuru yakalamış bir insansınız demektir; aksi halde çarpık düşüncelerinizi fark etmiyorsunuzdur" diyor yazarımız, tam olarak kelimeleri bunlar olmasa da.
Kitabın içinde çeşitli ölçekler var; ne kadar depresyondasınız, ne kadar öfkelisiniz vb. Bunlar, literatüre uzaktan temas eden psikoloji okurları için el feneri niteliğinde. Meselenin neresindesiniz onu görmenizi sağlıyor. Bence çok önemliydi. Bu psikoloji kitaplarının işe yarayabilmesi için işin mihenk taşı, empati yapabilmek bence. Olmazsa, olmuyor. Hastalarıyla diyaloglarını paylaşması, her meseleyi ayrı ayrı açıklayışı buna yaradı. Empati yapabildim ve anladım. Uygulama biraz daha zor tabi ama aklıma yattı en azından.
Örneğin ben, okuduğum her kitapla ilgili muhakkak bir şeyler yazmak için kendimle anlaşmıştım fakat hem okumaya zaman ayıramamdan hem de uzun zamandır düşünsel herhangi bir faaliyette bulunmamamdan (bu da çarpıtma, nasıl düşünmezsin ki ölmüş olman lazım) ötürü yazacağım şeyin çok kötü olacağını, tatmin olmayacağımı, silmek isteyeceğimi düşünüyordum. Bu kitabın peşi sıra da bu düşüncelere teslim olmazsın be kızım deyip kendimi zorlayarak yazıyorum bunları. Fena gitmiyorum bence yeterli.
Okumaya değer, tavsiye ederim.