Puan vermedi·200 syf.····Okunma: 25 Temmuz 2025 15:52 Atina tarihinin en karanlık noktalarından biri kuşkusuz MÖ 399 da Socrates’in ölüme mahkum edilmesidir.
"Düşünmek ruhun kendi kendine konuşmasıdır.
Sevgiyle düşünmekse ruhun kendi kendini iyileştirmesidir. "
Üç kişi tarafından iftiraya uğrayıp sonradan hakkında idam kararı verilen Socrates’in başta Platon olmak üzere öğrencileri kurtarmak için hayli uğraşırlar. Bu konudaki savunması oldukça meşhurdur.
Socrates’e bazı teklifler yaparlar ama kabul ettiremezler.
Karısı Socrates’e haksız yere öldürülüyorsun diye söylenince,
Socrates kükreyerek ve gülerek :” Ne o yoksa sen benim haklı yere mi öldürülmemi isterdin” diye cevap verir.
Socarates’e iftira atanlar dan Meletos idama mahkum olurken diğer ikisi sürgüne gönderilir.Ancak tarih her zaman güçlüleri değil haklıları yazar. Nitekim Socrates’i tarih haklı olduğu için yazmıştır.
Zamanın er veya geç gerçekleri ortaya çıkarmak gibi bir huyu vardır.
Son sözlerinden;
“Ömrümüz boyunca erdem ve bilgelik kazanmak için elimizden geleni esirgememeliyiz, çünkü ödülü güzel olduğu gibi verdiği umut da büyüktür”.
“ Her zaman söylediklerimden başka isteyebileceğim yeni bir şey yok, kendinize iyi bakarsanız hem bana, hem sevdiklerinize, hem de kendinize en büyük iyiliği yapmış olursunuz”.
“ Yanlış konuşmak sadece dile karşı işenen bir suç değildir, aynı zamanda ruhlara da zarar verir”…. İyi okumalar..