2025 1. kitabı
Alice, bir tavşanı takip ederek gerçeklikten kopar ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir dünyanın içine düşer: Harikalar Diyarı. Bu dünyada mantığın yerini saçmalık, düzenin yerini kaos, gerçekliğin yerini düşsel bir evren almıştır. Alice’in karşılaştığı karakterler;Çılgın Şapkacı, Beyaz Tavşan, Cheshire Kedisi, Kupa Kraliçesi,ona hem absürt olaylar yaşatır hem de derin sorgulamalara iter. 1. Kimlik Arayışı ve Büyüme Alice’in bedensel değişimleri (büyüyüp küçülmesi), onun kim olduğunu sorgulamasına neden olur. Bu, çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecindeki kimlik krizine dair güçlü bir alegoridir. 2. Mantıksızlık ve Absürtlük Harikalar Diyarı’nın kuralları yoktur; mantık burada ters işler. Bu, Viktorya dönemi toplumunun katı kurallarına ve eğitim sistemine ince bir eleştiridir. 3. Zaman ve Gerçeklik Algısı Zamanın kişiselleştirildiği bir karaktere dönüşmesi (Çılgın Çay Partisi’nde Zaman’ın Şapkacı’ya küstüğü gibi), zamanın göreceliği fikrini felsefi olarak işler. Karakter İncelemesi • Alice: Meraklı, cesur ve sorgulayıcı bir çocuk. Okuyucu onun gözüyle bu çılgın dünyayı keşfeder. • Beyaz Tavşan: Aceleci ve gergin tavırlarıyla zamanın baskısını simgeler. • Çılgın Şapkacı: Delilik ve bilgelik arasında gidip gelir. Sorgulama ve mantığın sınırlarını zorlar. • Cheshire Kedisi: Kaybolup ortaya çıkması, her yerde olan ama hiçbir yerde olmayan gerçeği simgeler. • Kupa Kraliçesi: Despotluk, adaletsizlik ve rastgele cezalandırmayı temsil eder. Yazarın Üslubu ve Dili Lewis Carroll’un matematiksel zekâsı, kelime oyunları ve mantıksal paradoksları ile her sayfada hissedilir. Kitap hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eder çünkü yüzeyde bir masal olsa da, alt metinlerinde çok katmanlı felsefi, psikolojik ve sosyolojik kesitler sunar. Düşünenler için çok keyifli bir kitaptır. İyi okumalar
AliceLewis Carroll · Engin Yayıncılık · 199828,6bin okunma