2025 26. kitabı
Japon yazarların çoğunlukla böyle iç karartan hikayeleri seçmelerine vallahi alıştım. Diğer aldıklarımı da düşününce veya benim seçtiklerim şansıma böyle karanlık çıkıyor. Olumsuz başlayınca da sevmedim düşünülmesin zira Kobo Abe ile tanıştığıma gayet memnun ayrılıyorum. Kitaba gelirsek Okurken kuma boğulmaya, susuzmuş gibi hissetmeye ve nemden bunalmaya hazır mısınız? Bunu yazarın bir başarısı olarak görüyorum ki okurken kumları boğazınızda hissediyorsunuz. Öyle bir kalem, öyle bir anlatı… Kumların içinde kaldığımız hikayede kitabın anlatıcısı Cumpei Niki ile biz de çıkış yolunu ararken sayfaları da merak içinde ardı ardına çeviriyoruz. Kitabın konusuna da değinilmeden geçilmez ki kitabın ana karakteri, Cumpei Niki böcek türlerine ilgi duyan ve farklı böcekleri keşfetmek isteyen sıradan bir öğretmen. Bir gün böcek keşfi için gittiği çölde kendini kurnaz bir planın içinde buluyor ve çöldeki tutsaklığı başlıyor. Bu duruma baş kaldıran Nikinin başına gelenleri okuyoruz. Hikaye boyunca yazarın aktarmaya çalıştığı kapitalist düzen, bireyin yaşadığı o yalnızlık ve toplumun o düzen içerisindeki her şeyi sessizce kabullenişi o kadar başarılı işlenmiş ki Kobo Abe ‘nin diğer kitaplarını merak ettim. Atlamadan kitap birde beyaz perdeye uyarlanmış. Kitabın yayımlandığı 1964 senesinde aynı zamanda gösterime girmiş olan filmi izlemeyi de not ettim. Bu kitaptan sonra da serinlemek isterseniz yine Asyalı bir yazar olan Han Kang’ın sizi kara boğacak ‘Veda Etmiyorum’ u güzel gider.
Kumların KadınıKobo Abe · Monokl Yayınları · 20172,895 okunma