2025 53. kitabı
Amerikan edebiyatında, 20. yüzyılda başyapıtlar arasına giren ve defalarca beyaz perdeye uyarlanmış, düş ile gerçek arasında insanı okuma boyunca götürüp getirten nefis bir roman. Çoğu insan çocukluğunda okumuş olabilir ama romanı ilk defa okudum. Bana İsmail deyin” cümlesi ile başlayan roman, anlatıcı İsmail'in ağzından Kaptan Ahab adlı roman kişisinin Moby Dick adlı balinanın peşinde yaşadığı macerayı anlatır. Bir çok incelemeye de konu olan roman hakkında dile getirilenlere okunduğunda hak verilebilir gerçekten. Neler var hakkında söylenen peki, şöyle söyleyelim: “Simgesel okumalara açık bir kitap olan Moby Dick ile ilgili olarak; Ahab ve Moby Dick arasındaki çatışmanın birey ile doğa, Ahab ve gemi mürettebatı arasındaki çatışmanın birey ile toplum arasındaki gerilimi yansıttığı; Ahab karakterinin 20. yüzyılın diktatörlerinin habercisi olduğu; geminin Amerikan toplumunu, acımasız Ahab'ın ise acımasız kapitalizmi ifade ettiği” şeklinde eleştiriler yapılmıştır. Roman aynı zamanda çocuklara da okutulabilir nitelikte zira insan ve hayvan varlıklarının gerçekliklerinin çocuklar tarafından sezilmediniz sağlayabiliyor. Okunmaya değer bir kitap.
Moby DickHerman Melville · Pearson Education · 20117,3bin okunma