Emirhan şahinbaş
Matt Haig’in “Zamanı Durdurmanın Yolları” adlı romanı, ilk bakışta klasik bir zaman yolculuğu hikâyesi gibi görünse de, aslında zamanın içinde kaybolmuş bir ruhun, kimliğini ve anlamını arayışını anlatıyor. Kitap; akıcılığı, içsel monologları ve felsefi derinliğiyle dikkat çekerken, okuru hem geçmişin gölgesine hem de bugünün kırılgan gerçekliğine davet ediyor.
Romanın merkezinde olan karakter, alışıldık bir kahraman değil. O, olağanüstü bir gizemi taşıyor ama hikâyenin gücü bu gizemin açıklanmasında değil, onunla yaşamanın ağırlığında yatıyor. Haig, zaman kavramını sadece fiziksel bir olgu değil, duygusal bir yük gibi ele alıyor.
“Zamanı Durdurmanın Yolları”, bir yandan sonsuz gibi gelen yaşamlar arasında kaybolmuş bir karakteri anlatırken, diğer yandan okuyucuya şu soruyu sorduruyor: Gerçekten yaşamak ne demek? Geçmişe takılmadan, geleceğe koşmadan, sadece şimdide kalabilmek mümkün mü?
Yazarın sade ama derin anlatımı, hem okuma alışkanlığı olanları hem de ilk kez böyle bir türle tanışanları içine çekiyor. Kitap boyunca bir macera akıyor ama esas etkileyici olan, insan olmanın ne kadar karmaşık ve güzel bir şey olduğunu fark ettiriyor