Bu kitabın ne kadar yanlış anlaşıldığından nefret ediyorum. Bu bir aşk hikayesi değil. Psikolojik kurgu. Nastenka'dan, dört gecedir görüştüğü rastgele bir adam yerine ilk aşkını seçtiği için nefret etmek saçmalık. Ona hiçbir şey borçlu değil. Anlatıcı onu sevmiyor, sadece birinin onu sevmesi fikrini seviyor ve tam tersi. Benim gözümde yıllar boyunca izole edildikten sonra, Nastenkanın bir halüsinasyon olması bile mümkün
Dostoyevski ayrıca bize çok fazla hayal kurmanın zihinsel sağlığımız için ne kadar kötü olabileceğini göstermek istedi. Gerçek hayatı görmek yerine başka bir yerde, sadece kafamızın içinde yaşamak gibi. BU ROMANTİZMLE İLGİLİ DEĞİL!! Bu bir uyarı. Uyumsuz hayal kurmanın birinin hayatını nasıl mahvedebileceğini gösteriyor. Nastenka onun her şeyiydi, umudu, arkadaşı ve hatta dünyasıydı. Ne kadar yalnız olduğunu gösteriyor!! Ve hayatında onu anlayacak birini bulmak istediğini. Nastenka onda bir arkadaş buldu, bir sevgili değil. Elbette, aşık olduğu adamı seçti. Adamın onu unuttuğundan emindi ama bunun doğru olmadığını öğrendiğinde ona koştu. Dostoyevski bize tek bir şeyin tüm hayatımızı nasıl değiştirebileceğini, yabancı bir insanla tanışmanın bizi nasıl yaşamak istemeye sevk edebileceğini gösterdi.