1685-1753 arasında yaşamış, dünyada yalnızca ruhların ve bu ruhların idelerinin varolduğunu, buna karşılık maddenin varolmadığını öne süren İngiliz düşünür, Dublin’deki Trinity College’de eğitim görmüş İrlandalı bir Protestan olan George Berkeley tarafından yazılan bu eserde dile getirilen metafizik teori gerçekten ilginç görünüyor. Her şeyi özneye bağlayan bu teoriye göre insanın dışındaki hiç bir şeye “Kendinde Şey” , “ Bağımsız ve varlığı kesin bir şey” olarak bakmamız mümkün görünmemektedir. Aslında bilimin ve modern düşüncenin, aydınlanmanın etkisinde kalan yüzyılının teolojik bilgisini(Protestan ilahiyatı) kurtarmaya çalıştığı da söylenebilir. Yoğun bir düşünsel mesai ile bize eşyanın bilgisine güvenilmeyeceğini, eksik varlıklar olduğumuzu ve dolayımlı olarak da tek güvenilir bilginin tanrısal olan olduğunu kotarmaya çalıştığı hissediliyor ama işi kolay değil gerçekten. Teorisi çokça onaylanmamış olsa da zihinleri meşgul etmiştir.
Belki de teorisini en iyi anlayanlardan biri de Nazım Hikmet olmuştur.
Eseri okuduktan sonra 1926’da Nazım Hikmet’in yazdığı “Berkley” şiirini okumak teorinin özünü anlamamızı da sağlıyor. Keyifli okumalar.