Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 29 Temmuz 2025 16:41 Evrim meselesi insanlık tarihi boyunca hep konuşulmuş tartışılmış. Kitap evrim tarihine çok güzel değiniyor. Ne var ki Darwin'le beraber sık sık kitab-ı Mukaddes gibi geleneksel inançlardan gelen bilgilerle karşılaştırmaları nedeniyle kitlelerin çoğu tarafından anlaşılmış olduğunu düşünmüyorum. Ya din ya evrim ikilieminde hangisin seçerseniz seçin bir dini açıklama gücünü kabul etmiş gibi bir pozisyon alıyorsunuz. Kitapta da belirttiği özellikle Alex Huxley'ın köpürtücü tartışmaları evrime dair anlayışı bence iyice kutuplaştırmış. Bugün gerçekten saf meraktan evrimle alakalı bir şeyler okuyup ya da izlemek isteyen biri onlarca ideolojik havayla beraber onlarca ideolojik yorumda yutmuş oluyor. Kitabın bu noktada daha insaflı durduğu kanaatindeyim fakat genetik veriler olsun fosil kayıtları olsun bunları yorumlama şeklinin tek bir çeşidi -evrimsel anlamda varyasyonu- olduğu iddiası evrimin kendisiyle çelişir. Muhtemel birçok yorum yapılabilir ama bir şekilde düşünmeye zorlanıyoruz diye düşünüyorum. Bu düşünce taraflarını ve kalıplarını iki kutba ayırırsam: naturalistik ve teistik bakış. Üçüncü belki dördücü bir seçenekte olabilir belki bilmiyorum. Ama gözlemleri saf inançla yorumlayıp başka türlüsü olamazmış saçmaymış bayağıymış gibi göstermek çok sıkışık ve dar bir zihnin ürünü gibi geliyor. Bunu iki taraf içinde söylüyorum. Biraz kitap incelemesinden uazaklaştım sanki ama içime dokunan kısımlardı bunlar fsad Neyse kitap evrimle alaklı temel bilgier açısından gayet faydalı ve de okunması gerekiyor diye d.üşünüyorum