2025 27. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2025 11:54
Hukuk, sanat, edebiyat, mimari, din, dil gibi birçok konuda günümüz medeniyetinin üstünde yükseldiği yapı taşlarından biridir Roma. Roma'nın kuruluşu ile ilgili iki efsane var. Biri Rhea Silvia ve savaş tanrısı Mars'ın ikizleri Remus ve Romulus'a dayanıyor. Romulus, Roma şehrini birlikte kurdukları kardeşi Remus'u öldürür ve Roma'nın yedi kralının ilki olur. (MÖ 753) Diğeri Truva Savaşı'ndan kaçan Aeneas'ın Roma'yı yeniden kurduğu efsane. (MÖ 400) Kitap bu efsanelerden başlayıp MS 476'da Cermen kralı Odoaker'in son Roma imparatoru Romulus Augustulus'u tahttan indirip Batı Roma İmparatorluğu'na son vermesine kadar olan dönemi anlatıyor. Kitap 12 bölümden oluşuyor ve her bölümde kendi içinde kısa kısa süren alt başlıklara ayrılmış. Roma siyasi tarihiyle ilgili belli başlı önemli olaylara -biraz magazini de katarak- değinilmiş ancak kültür, sanat, edebiyat, yeme içme, din, mimari, giyim, ekonomi gibi alanlarda o dönemle ilgili bilgiler ağırlıkta. Yani Roma'nın siyasi tarihi için fazla yüzeysel bir kitap. Günümüzde kullandığımız bazı kelime ve deyimlerin köklerine dair de kısa bilgilere yer verilmiş. Yazarın esprili diliyle birlikte kolay okunabilen, meraklılarına temel bilgileri bulabilecekleri kaynak bir kitap. Ancak yine de önceden Roma tarihiyle ilgili biraz bilginizin olması okumanızı daha keyifli hale getirecektir. Tarih meraklıları ve bilgi oburlarına şimdiden keyifli okumalar :)
Geldim Gördüm YendimPeter Jones · Say Yayınları · 201661 okunma