2025 717. kitabı
GEÇMİŞ İLE GELECEĞİ SORGULAMAK ÜZERİNE Nazilerin Alman Yahudilerine uyguladıkları sistematik yoketme uygulamalarını gözlemlemiş ve aynı zamanda nesnesi de olmuş Yahudi asıllı Alman vatandaşı Hannah Arendt daha sonra ABD’ye yerleşerek akademik süreçte çalışmalarına devam etmiş ve yaşanan trajedinin ardından sürecin sorgulanması/gün yüzüne çıkarılması/hakikatlerin araştırılması süreçlerinde de gözlemlerde bulunmuş bir aydın olarak “Geçmiş” ve “Gelecek” üzerine yazdığı makalelerle duygu/düşünce dünyasının arkeolojik gizli odalarında bizi bir gezintiye çıkarma ve beraber düşünme ve sorgulama fırsatı sunuyor. Geçmişin olgu ve olaylarının görünür kılınmadan doğru bir sorgulamanın/düşünme eyleminin gerçekleşemeyeceğini tez olarak ortaya atıyor. Olguların ve olayların değiştirilerek ve dezenforme edilerek kitlelerin zihinlerinin manipüle edilerek doğru şekilde düşünme yetisinin yitirilmesine sebebiyet verildiği bir toplumda kişilerin en uç suç davranışlarını hep beraber olumlayabildiğine tanıklık eden düşünür, Eichmann davasında kötülüğün nasıl sıradanlaştığına tanıklık etmiştir. Çok çok sorgulayıcı bir kitap . Suçlu kim, diye okuduğumuzda/sorguladığımızda, toplumdaki suçlarda/toplumsal suçlarda,totaliteryanizme giden yolda hepimizin sorumluluğunun olduğu görünür hâle getirilmiştir.
Geçmişle Gelecek ArasındaHannah Arendt · İletişim · 201444 okunma
Hitler Führerbunker,de intihar etti,Himmler İntihar etti,Goebbels de. Nürnberg,de Goring intihar etti. Speer 20 yıl kadar yattı sanırım. Ben Gurion,un kafasındaki düşünce Eichmann,ı Nihai çözüm, ün Mimari olarak gösterip bir nevi Yahudi toplumunun öfkesini dindirdi.