2025 790. kitabı
1806-1873 arasında yaşamış İngiliz filozof John Stuart Mill’ in “Kadınların Köleleştirilmesi” adıyla yazdığı bu kitapla düşünür; tarihsel süreç içerisinde kadınlara dönük gerek kültürel gerek sanatsal gerek siyasal gerek cinsel gerek sosyal gerekse de iktisadi açıdan hakim olan bakışaçılarını analitik bir eleştiriye tabi tutmuştur. Tarihsel olarak insanlığın yarısını oluşturan kadınlara yazgı gibi yaşatılan süreçlerin kölelikle karşılaştırıldığı eserde kadınların kölelikten de daha olumsuz bir talihin içinde olduğunu tespitle bunun kadınlar için mutlak bir kayıp, potansiyellerinin işlenmeden/değerlendirilmeden bırakılmasının yanında genel olarak insanlığın sahip olduğu potansiyel insan kaynakların yarısından mahrum kalması ve erkeğin de bir yarısının eksik kalmasıyla sonuçlandığını söylemiştir. Kadınlarla ilgili ortaya konan olumsuz yargı cümlelerinin hiçbirinin doğrulanamadığını da vurgulayan düşünür geleceğin ancak kadınların da eşit olumlu koşullarda kendilerini gerçekleştirdiğinde daha sağlam kurulacağını söyler. Kadınlar hakkında okuduğum en kapsayıcı ve bilimsel kitap diyebilirim.
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017235 okunma