İki hikayeyi içinde bulunduran bilim-kurgu romanı. Ilk etapta hikayeler birbirine bağlanır diye düşünürken tamamen bağımsız olması biraz üzdü. Çoğu kişi her ne kadar hikayeleri ve konuları sıkıcı bulsa da ben okurken çok keyif aldım. Özellikle anlatım dili oldukça akıcıydı.
Yazarın hikayelerin yazılış sürecini anlattığı iki özel önsöz var. İlk hikaye “Bir Yerlerde Bir Müzik Çalıyor” James Cardiff adındaki ana karakterimizin mistik bir kasaba olan Summertown’da yaşadıklarını anlatıyor. Buradaki insanların mezar hırsızları olduğu ve çok uzun ömürlere sahip olduğu dikkat çeken konulardan biri. Geçmişte kaybolan bilgileri korumakla ilgili bir görev edinen bu insanlar aslında bilginin sonsuza dek korunması ve aktarılması gerektiğini öne sürüyor. Ve her ne kadar geçmişle sıkı bağları olsa da şu anın en önemli an olduğunu yaşam tarzlarıyla göstermeye çalışıyorlar.
İkinci hikaye olan Leviathan ‘99 Moby Dick kitabının yansımasıydı. Karakter isimleri bile aynı olan hikaye geçmişin izlerinden kurtulamazsak şayet geleceğe adım atmanın mümkün olmadığı mesajını veriyor.
Her ne kadar birbirinden bağımsız iki hikaye gibi görünse de kitabın ana başlığıyla iki hikayenin teması büyük bir uyum içinde. İlk hikaye geçmişin izlerini taşısak dahi kıymetli olanın “şu an” olduğunu ve geç kalmaya vakit olmadığını aktarırken, ikinci hikaye geçmişin yüklerinden kurtulamadığımız taktirde “sonsuza dek” o döngüde kalacağımızın habercisi niteliğinde olmuş. Şimdi ve Daima