·65 syf.····Okunma: 01 Ağustos 2025 10:12 Hepinize yeni bir aydan, yeni bir incelemeden merhabalarr. Bugün bir tiyatro eserinin incelemesiyle geldim. Çabucak okuyup bitirebileceğiniz bir eser. Dili akıcı zaten. Tiyatro okumadıysanız ve başlamak istiyorsanız bana yazabilirsiniz. Başlangıç için bu değil Shakespeare eserlerinden okuduğum birkaç tanesinin önerisini verebilirim. Bence size tiyatroyu sevdirir. Tabii ben de o kadar çok okumadım ama.. yardımcı olmaya çalışırım yine de.
Şimdii konusuna ve fikirlerime değinelim.
Yunanistan savaşın ve baskının altındayken tüm erkekler savaşa gidiyor. Savaş da tehlikeli tabiki. Bir türlü barış yapamıyorlar karşı tarafla. Arada evlerine geliyorlar, sonra hemen geri gidiyorlar falan. Kadınlar da savaşla ilgili fikirlerini belirttiğinde “sen kadınsın ne anlarsın, elinin hamuruyla erkek işine karışma” gibisinden saçma sapan şeyler diyorlar kadınlara. Sonra erkekler savaştayken Lysistrata, tüm kadınları bir yere topluyor. Ve plan yapıp barışı korumaya çalışıyor.
Kadınlar toplanma yerine geliyorlar ve Lysistrata onlara “dişiliklerini bırakmalarını, kocalarıyla hiçbir şekilde ilişkiye girmemelerini, görevlerini yerine getirmemeleri gerektiğini” söylüyor. Böylece erkekler, kadınların kendilerine dokunmalarına izin vermedikçe çıldıracaklar ve sırf kadınlar istediği için karşı tarafla savaşı bitirip barış yoluna gidecekler. Öyle de oluyor zaten. Kadınlar ilk başka mırın kırın ediyorlar ama sonra Kabul ediyorlar ve yemin ediyorlar, kocalarıyla münasebet yaşamayacaklarına dair.
Yani nihayetinde Lysistrata’nın planı başarılı oluyor ve amaçlarına ulaşıyorlar. Kadınların niye bu kadar azgın betimlendiğini çözemedim sadece jmjkzjmz bakın şimdi bunlar evlerinden farklı bir yere gidiyorlar tamam mı, sonra tek tek bahane bulup kocalarının yanına kaçmaya çalışıyorlar, onlarla yatmak için. Ama kitap güzeldi. Zaman zaman güldürdü. Arada kadınların gücünü ortaya çıkarttı ve.. gururlandım ben..
Yani başka şekilde yapabilirler miydi bu planı bilmiyorum ama kadınların sadece bedenen görüldüğü (erkekler tarafından yani) başka işe yaramadıklarını düşündükleri o dönemde bence yapılabilecek en akıllıca planlardan biriydi. Lysistrata’nın yeri benim için kitaptaki diğer kadınlardan farklı olarak kalacak sanırım çünkü ona karşı sempatim daha fazla. Mesela diğerleri mızıkçılık yapmasına rağmen herkesi vazgeçirtmeyen ve bir araya toplayan oydu. Kararından caymayan da oydu. Zeki, babayiğit bir tarafı vardı yani. Kitabı okumalısınız bence, pdf olarak okumak isteyenler ya da dediğim gibi (bende birkaç tane okudum ama) tiyatro önerisi isteyenler yorumlara yazabilir, veririmm. Iyi okumalaarrr.