Puan vermedi·528 syf.····Okunma: 01 Ağustos 2025 00:00 "Zamanın geçmesi bir şeyi ortadan kaldırmaz, kaldırmamalı. Azıcık bile hafifletmemeli. Pişmanlık da öyle.”
Berta Isla kitabında; İngiliz Gizli Servisinin dil ve taklit yeteneği ile dikkatini çeken İspanyol Tomas Nevinson’un teşkilatta çalışmaya başlaması, lise aşkı olan Berta Isla ile evlenmesi, çeşitli gizli görevlerle belli dönemlerde ortadan yok olması ….. (yazdığım yerleri sildim. Spoiler verdin dersiniz şimdi). Çoğunlukla Berta nın bakış açısıyla okuduğumuz ve şok edici bir sonuyla kaldığı yerden ama başka bir hikayeyle devam eden ya da kendi deyimiyle “çifti” olan, ölmeden önce son yazdığı veda kitabıdır #tomásnevinson
Emekliliğe ayrılan Tom bu kez kendi bakış açısıyla anlattığı başka bir görevle geri dönüyor. Üç kadın, Yaklaşık on yıl önce İspanya da ETA nın bombalı iki katliamının sorumlularından. Sorun şu ki bu eylemlerde sadece biri mali kaynak için görevli olmuş. Tomas bu üç kadından hangisi ETA için çalışmış tespit etmek, gerekirse infaz etmek için göreve geri dönüyor.
İngiltere de IRA, İspanya’da ETA nın yaptığı terör eylemleri, adam kaçırmalar, sokak ortasında infazlar, bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybeden, sakatlanan insanlar (tüm bu bahsi geçen eylemler gerçek olaylardır), bunların yanında tarihte yaşanmış onlarca gerçek katliam, savaş ve tarihi karakterlere göndermeler de içeriyor kitap.
Tüm Ruhlar ile başlayıp Yarınki Yüzün serisiyle devam ettiğim, ortak karakterleri ile İngiliz İstihbaratı dünyasına dair bu kitaplar Berta Isla ve Tomas Nevinson kitaplarıyla tamamlanıyor.
Vefatından önce 2021 de yazdığı, 1997 yılında geçen bu son kitap, insan doğasına dair karanlığı, vicdanı, çoğunluğun selameti için o son tetiği çekme cesaretini, etik, intikam kavramlarını, siyasi entrikaları, tabi ki İngiliz edebiyatına hayranlığını bu kitapta da gördüğümüz Shakespeare başta olmak üzere onlarca eser ve filme göndermeleri ile Berta Isla kadar olmasa da yazarın bu veda kitabını da çok severek okudum. Ükemizde de yaşanan biz bu filmi gördük diyeceğimiz, aşina olduğumuz olayları okumak çok acı.
Berta Isla yı okuduysanız zaten bunu da okuyacaksınızdır. Hayranlara ayrıca tavsiye.