2025 68. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2025 11:13
Kitabı nerede görüp de okuyacaklarım listesine eklediğimi hatırlamıyorum. Ağır ilerleyeceğini düşünmüştüm ama yanılmışım. Her iki filozofa dair kaba taslak bir bilgiye sahipseniz eğer çok daha akıcı olduğunu söylemek mümkün. Yalın bir dil, tane tane anlatım, karışıklığa mahal vermeyecek bir işleyişi var. Kitap; tıp, felsefe, metafizik ve teoloji alanlarında ön plan çıkan, batı dünyası üzerinde de önemli etkileri olan İbn Sina ile modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilen Rene Descartes’ın felsefi sistemlerini ele almaktadır. Bu inceleme metafizik bağlamda olup daha çok varlık, bilgi, ruh, ve tanrı başlıkları çerçevesinde olmuştur. Kitap 4 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İbn Sina, ikinci bölümde Descartes sistemleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde her iki ismin felsefi sistemleri karşılaştırmalı olarak anlatılıyor. Bu bölümde her iki ismin benzer felsefi sorunları ele aldıklarına işaret edilmekle birlikte, aynı felsefi sorunlara farklı yaklaşımları olduğu da dile getirilerek okuyucuya sunulmuştur. Son bölümde, Descartes’ın İbn Sina’dan doğrudan olmasa bile dolaylı olarak etkilenmiş olabileceği üzerinde durulup bunun hangi çerçevede olduğu örneklerle açıklanmıştır. Kitapta dikkatimi çeken iki durum oldu. İbn Sina’nın Sudur teorisi, yaratıcının yaratmasının bir iradeyle olmadığı, bu yaratmanın zorunlu bir şekilde taşma sonucu olduğu üzere kuruludur. Yani yaratma, O’nun varlığının zorunluluğundan kaynaklanır, iradeyle değil. Fakat kitapta bu yaratmanın, yaratıcının isteği/iradesiyle olduğu görüşü dile getirilmiştir. Benzer muallak durum cismani diriliş mevzusunda da var. İbn Sina yeniden dirilmenin yalnızca ruhani olduğu, cismani dirilişin olmayacağı görüşündedir. Ve hatta bu noktada Gazali tarafından tekfir bile edilmiştir. Fakat kitap onun yeniden dirilişin cismani olduğunu kabul ettiğine yer verir. Takıldığım şu iki mevzu dışında, kitabın toparlayıcı bir bilgi sunduğunu, akıcı bir anlatıma sahip olduğunu ve rahatlıkla okunabileceğini söylemek isterim.
İbni Sina-Descartes MetafiziğiH. Ömer Özden · Dergah Yayınları · 202026 okunma
Havva
Hakikaten öyle, inanılmaz bir zekâ var..