2025 18. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 20:10
dusuncedokuma.substack.com/p/ucuz-romancla... 323 - Menteş dili ve edebiyatından sual olunmaz elbet. Bu kitap da bizzat kendinin bahsettiği üzere fikir aşamasında dolanmış dolanmış, sonra da ‘salalım bakalım artık’ diyerek ortaya çıkmış. Yazarlara konuşturduğu gündelik dilin içerisine serpiştirilmiş alengirli sözcükler bu kitabın alamet-i farikası gibi geldi bana. Kurgulanmış karakterlerin adları ve kişilik özellikleri Menteş evreninin eseri, o aşikar; lakin olay örgüsü sanki çok da uğraşmaya gerek duymadan cipiti mipiti bir yerlerden fikir edinilmiş de sonra üstüne kitap yazılmışçasına özgünlükten uzak, sıra dışı olma kaygısı gütmekte gibi geldi bana. Olaylar beynimi yakmayınca ve öyle dümdüz okuyup yalnızca aforizma veya tespit noktalarında kısa bir durup düşünüp sonra devam edince, bir karakterin başına gelen vahim olay beni kahretmeyince heralde bu tür hislere kapıldım. Oysaki okurken hiç zorlanmadım, sıkılmadım, bilakis eğlendim, hoşça vakit geçirdim ve her sayfada karşıma çıkan birbirinden ünlü isimlerle karşılaştıkça gülümsedim, selamlaştık ve okumaya devam ettim. onuitgibigebert.com oldukça yaratıcı bir kitap tanıtım sitesi ismi olmuş. Girip baktım tabii ki. Boş link vermemiş, helal olsun. Kitapta bahsedilen şarkıları Spotify listesi olarak vermesi de hoşuma gitti. Hatta kitapta bahsi geçen yazarların ve eserlerin de bir fihristi olsaydı tadından yenmezdi gibi geldi. Bazı kısımlarda betimlemek yerine marka-model verip geçmesi çokça arama motoru mesaisi yapmama yol açtı bir de. Herkesin evinde duvarda Remington 1100 Sporting asılı olmayabiliyor zira. Veya Kanizsa Üçgeni diyince ‘o ne lan acaba’ diyip aratıp ne olduğunu görünce ‘haa onun adı o muymuş’ diyebiliyor insan. “Çenesini tuttu. İnandırıcı değilse, gerçeği dile getirmek faydasızdır.” - Ne isterdim biliyor musun Menteş? +Ne? - Paramla rezil olmak; parasız rezil olmak çok kötü. “O sırada Harley Davidson’ıyla bir adam çıkageldi. Castro şapkası, sarımtırak sakalı ve deri yeleğiyle insanı hürmet şokuna sokan bu zat, eski bir tanıdıktı: Kaan Çaydamlı.” Amir ne zamandan beri BMW chopperı bırakıp Harley’e geçmiş? Kitabın en çok hoşuma giden bölümü ise Romandan Çıkarılan Bölüm oldu. Orada bir yakaladık birbirimizi. Çıkarmışlar ama çıkarmamışlar, o iyi olmuş. “Kedilerin videoya kaydedilen sevimliliğinden medet umuyoruz. Pisicikler, primatların terapisti oldu. … Gerçek evren kayda değmez şeylerin kayıtlarıyla dolup taştı…” Ve son olarak… “Milletimizin esası fakirliktir” demiş Kemal Tahir. Menteş de diyor ki:Osmanlı’da da Cumhuriyet’te de halk hep yoksulluğun kıskacında yaşadı. Mustafa Kemal’in adı anılmayan fakat en büyük devrimi, fakirliğe son verme projesiydi. Orhan Pamuk’un dediği gibi “Bir gün bir kitap okudum ve hayatım değişti.” Ama o kitap bu kitap değildi.
Ucuz RomancılarMurat Menteş · Alfa Yayınları · 20241,085 okunma