·2003 syf.····Okunma: 29 Temmuz 2025 21:21 Türkçü düşünceyle yoğrulmuş her gencin mutlâka okuması gereken başucu betiklerinden biri de Rızâ Nûr’un "Hayât ve Hâtırâtım" adlı eseridir. İçerisindeki "dedikodusal" bilgileri gözardı ederek Rızâ Nûr Beğ'in eleştirdiği tutum ve davranışlara bakmak, yaptığı ve yapmayı amaçladığı eylemleri örnek almak gerekiyor.
Birçok kişi bu hâtırâtı dönemin dedikodularını da anlattığı için okumak istemiyor ama bu önyargıyı kırmalıyız. Kezâ bu anlatılar yalnızca Rızâ Nûr Beğ’e mahsûs değildir; sansüre uğradığı için günümüzde pek bilinmeyen birçok gazete ve betikte de benzer aktarımlar mevcûttur.
Rızâ Nûr Beğ'in bu anlatıları aktarmaktaki amacı -doğru veyâ yanlış- o günlerin halkının ve aydınlarının belleğinde cânlı kalan sahneleri doğrudan aktarabilmektir. Hayât yalnızca düz bir perspektiften ilerlemez. Siyâsete bulaşan ve ünlenen kişilerin elbette iyi-kötü birçok dedikodusu olagelmiştir. Kimisi yanlış da olsa, bu dedikoduların halkta itibâr gördüğü su götürmez bir gerçektir.
Rızâ Nûr Beğ'i ve onun gibi muhalif şâhsiyetleri -ki gerçek muhalifler pek nadîr bulunur-, yaşadıkları devrin fikir iklimi içinde değerlendirmedikçe, ne onları anlayabiliriz ne de o dönemi hakkıyla kavrayabiliriz...