·176 syf.····Okunma: 24 Şubat 2018 00:00 " Dip, eğildikçe uzaklaşacak onlardan ve an gelecek, durdukları yerin onlarınkini de içine alacak daha derin bir uçurumun bir basamağı olduğunu anlayacaklar. Her biri kendi basamağında kendi içine de bakacak artık. Orada eskilere uzanan ortak bir tarihe rastlayacaklar : Çok, çok eskidendi... "
▪
Zeval, Ayrıntı Yayınları'nın sitesinde gezerken konusuyla ilgimi çeken bir kitap olmuştu. Ucuzlatılmış kitaplar arasında da bulunca kaçırmak istemedim. Nihan Taştekin'in bu kitabı son romanı olmasına rağmen diğer romanlarına göre pek fazla bilinmiyor. Ben de bilmeden son romanıyla tanışmış oldum yazarla. Ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama kitaplarda yanılmıyorsam ortak bir karakter var : Cem Beyoğlu.
▪
Öncesinde kitabın konusundan bahsedeyim biraz. Zeval, polisiye türünde bir kitap. İstanbul'un nadide bir semtinde yaşanan bir cinayeti konu ediniyor. Bu cinayetin çok ama çok fazla şahidi var fakat karakterlerden birkaç kişi hariç bu kötü cinayeti hafızalarından atmaya çalışıyorlar. İşte cinayeti unutmayıp peşine düşen kişi de avukat Cem Beyoğlu. Tabi onunla beraber Gencer, Aslı ve Berrak da var. Fakat karakterler bu kadar değil, dediğim gibi cinayetin birçok tanığı var ki bence kitap, polisiye yönünden çok karakter betimlemeleriyle ön planda kalmış. Bu durum da açıkçası beklentimi karşılamadı malesef. Konu bakımından çok değişik bulduğum hatta beğendiğim bir kitap oldu ama karakterlerin her birinin yaşantılarının anlatılması, betimlemeler, okuma hızımı çok fazla düşürdü. Belki daha farklı bir zamanda okumuş olsam bu düşüncem değişebilirdi, bilemiyorum.
▪
Yine de yazardan okuduğum tek kitap olmasını istemiyorum. Nihan Taştekin'in diğer romanlarında da Cem Beyoğlu karakteri geçiyor yanılmıyorsam, bu da diğer kitaplarını merak etmemi sağlıyor. Kitabı okuyacaksınız eğer polisiye ağırlıklı bir beklentiyle başlamayın bence. Eğer bir kitapta farklı karakterlerin çoklu anlatımını beğeniyorsanız benden daha fazla sevebileceğinizi düşünüyorum. Bu kişiler bence kitaba şans verebilir.
▪