·325 syf.····Okunma: 05 Ağustos 2025 17:32 “Algernon’a Çiçekler”, zekânın sınırlarını değil, insanlığın derinliğini ölçen, ingilizlerin söylemiyle “stunning” (çarpıcı) bir hikâyeydi bana göre.
Özel gereksinimli bireylerin görünürlüğü, üstün yetenekli bireylerin yalnızlığı ve her bireyin içsel çatışmaları; sade ama etkileyici bir üslupla birleştirilmiş. Kitap, farklılıkların gölgesinde kalan insan olma haline dair evrensel bir bakış açısı sunuyor.
Kitabın en çok beğendiğim tarafı, toplumun "farklı” bireylere karşı yaklaşımını son derece gerçekçi ve çarpıcı bir biçimde ele almasıydı. Özel gereksinimli bireylerin yaşadığı dışlanma, küçümsenme ve görünmezleştirme gibi durumlar; karakterin çevresiyle kurduğu ilişkiler üzerinden çok iyi işlenmiş. Bu bağlamda kitap, sadece bir bireyin değil, aynı zamanda toplumun vicdanını da sorgulatıyor. Özellikle üstün yetenekli bireylerin karşılaştığı sosyal uyumsuzluk, yalnızlık ve aidiyet problemlerini işleyerek, yüksek bilişsel kapasitenin duygusal ihtiyaçları ortadan kaldırmadığını göstermesi önemliydi.
Genel olarak Daniel Keyes, yalnızca bir karakterin değişimini değil, insanlara nasıl baktığımızı da sorgulatıyor. Bu yönüyle; eğitmenler, psikoloji ile ilgilenenler, özel yetenek veya özel gereksinim alanında çalışan kişiler için de okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.