2025 71. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2025 16:27
Kitabıma yaptığı yorumda kalemine hayran kaldığım okur olarak tanıdığım sonrasında üç kitabı olduğu öğrendiğim degerli yazar Burcu Tektaş kızımız beni ikinci defa tuş etti diyebilirim. Kalemini farklı bulup beğendigim tüm okurları yazmaları için tesvik ediyorum. Burcu Tektaş yazarımıza aynısını yapınca kitaplarından haberim oldu. İmzalı gönderdiği kitaplarından ilki "İhtiras" ı bir solukta okudum. Divan Edebiyatı şairlerinden Şeyh Galip'ten derlenen baştan sonuna serpiştirilmiş siirler esere ayrı bir tat ve koku vererek renklendirmis. Önsozunde tamamen kurgu olduğunu belirtmiş olmasına rağmen, gerçek yaşamdaki karakter ile olağanüstü harmanlaması sayesinde kahramanları isim ve karakterleri ile icsellestirmeye yöneltmesi cok ustaca. Toplumcu gerçekçi Edebiyat anlatımda "kadın" teması olay örgüsü içinde tüm derinliği ile dantel gibi işlenmiş. Bir grup insanın serüveni, duygu ve düşünce süreçleri; etkili ve yaratıcı dilsel bir anlatım ile estetik değer içeren, kurgusu sağlam bir eser. Romanın yapı unsurları ( kişi, zaman mekân, olay örgüsü) nı oluşturan temel bileşenler, temayla bütünleşen mantıksal tutarlılık içinde ilerliyor. Ana temadan kopmadan yan temalarla beslenmiş ve bütünlük içerisinde ilerlemekte. Kendi anlatımıyla " Böyle zamanlarda o denizin sonsuz maviligindeki hırçın dalgalarına kendi fırtınalarını ekler, her dalganın kumsala kavuşmasında içinde tarif edilmez bir dinginlik olusurdu." Yazar, okuyucu ile karakter arasındaki ilişki ve empati potansiyelinin en yüksek olduğu "kahramam bakış açısı" anlatım türünü tercih etmistir. Romanda anlamın nasıl üretildiği ve dilin neler söylediği noktasında estetik yaklaşımı yakalama çabası da dikkat çekiyor. Bir diğer caba ise; metinde anlatılanların okuyucuya neler düşündürdüğü, neler hissettirdiğidir. Romanda düşünce, duygu ve duyarlılık kazanma edimleri yoğun bir şekilde görülmektedir. Sade, yalın ve yaratıcı bir dilin olanakları kullarrak edebi değeri olan metinler toplamıni özenle ortaya çıkarmıştır diyebilirim. Romanın karakterleri icinde bulundukları sosyo ekonomik koşulları itibarıyla dönemin özelliklerini yansıtmakta başarılıdır. Anlam ve biçimsel ögeler açısından özgün, tutarlı,etkileyici metinler oldugunu soyleyebilirim. Çok daha başarılı eserleriyle yoluna devam edecegine inancım sonsuz. Sevgilerimle tekrar kutluyorum.
İhtirasBurcu Tektaş · Az Kitap · 202149 okunma
2 +1'leme
Ehline denk gelmek tam olarak bu olsa gerek, özümseyişinizle nahifliğinizin harmanlandığı incelemenizle kalbime yeniden taht kurdunuz matmazel 💖
Serap Ergun
Karşılıklı gelişiyor kalplerdeki kazanımlar. İyi ki yollarımız kesismis. 🥰