2023 21. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 00:00
Dungeons and Dragons evrenini seven herkesin mutlaka kitaplığında olması gerektiğini düşündüğüm bir eser. Ejderha Mızrağı serisinin ilk kitabı olmakla birlikte bu evreni merak edenler için de giriş kitabı niteliği taşıyor. Karakter gelişimleri ile dikkat çektiği gibi, olay örgüsü bir an olsun sıkmıyor. Çok ama çok sürükleyici. Beklemediğiniz gelişmelerin olduğu, dikkatinizi bir an olsun kendisinden uzaklaştırmayacak bir "öte dünya". "Epic fantasy" sevenler için nokta atışı. Ancak "historical" ya da "dark" fantasy seviyorsanız beklediğinizi bulamazsınız. Kadim Kanunlar veya Taht Oyunları serilerindeki entrika ve gerçeklik içinde yoğurulmuş fantastik bir evren burada yok. En başta bunu söyleyelim. Birinci kitaba göz atacak olursak, en başta söyleceğimiz şey D&D evreninin kurallarıyla yoğurulmuş bir kitap okuyacağınıza emin olabilirsiniz. Oyunlara aşina olanlar, bir RPG oyunundan ne bekliyorlarsa bu kitapta bulacaklar. Karakterlerin yaşadıkları duygu yoğun olaylar silsilesi ve mücadeleler, onların yetenek ağacını büyütürken gittikçe güçlendiklerini göreceksiniz. Ne kadar güçlenseler de, bu onların yenilmez karakterler veya asla kaçmayı düşünmeyen cesur yürekler oldukları anlamına gelmeyecek. En başta dediğim gibi, epic fantasy sevenler ve hatta Dungeons and Dragons sevip de bu seriyi okumamış olanlar, henüz okumamışlarsa çok şey kaçırıyorlar. Önlerinde bir hazine var. Olayların altyapısının hazırlanışı ve karakterlerin gelişim evrelerinin mantıklı bir sürece oturtulması okuyucuyu metne bağlıyor. Her karakterin gelişimi, onun huyları ve ırkıyla da bağlantılı olduğundan yaşadıklarından etkilenmeleri ve değişmeleri de kendisini tekrar eden bir döngüye girmiyor.
Güz Alacakaranlığının EjderhalarıMargaret Weis · İthaki Yayınları · 2019908 okunma